Covid coby tichý interpret. Neodradí nás, hlásí návštěvníci festivalů. Co na to imunolog?

Festival Colours of Ostrava.

Již od konce června začali Češi utišovat svůj hlad po hudebních festivalech či venkovních divadelních scénách. Pandemii koronaviru mnozí strčili do pomyslné škatulky „neotvírat“ a rozhodli se užít si roky odkládané akce. Přesto se domů někteří vraceli s příznaky koronaviru. Ať už si byli návštěvníci rizika nákazy vědomi, nebo ne, prožitých chvil na eventech, které čítaly i desítky tisíc lidí, nelitují. Imunolog Václav Hořejší navíc míní, že si na vir ve společnosti musíme zvyknout.

Zhruba dva roky si tisíce Čechů s lítostí prohlížely lístky na koncerty, festivaly a jiné akce, které se kvůli protikoronavirovým restrikcím nekonaly. Letos se konečně dočkaly. Pořadatelé hudebních festivalů mohli zúročit dlouhé přípravy a přichystali si pro návštěvníky bohaté programy. Důvod byl jednoduchý – čísla pozitivně testovaných klesla a vláda plošná opatření znovu nezavedla.

Opatření beze smyslu

Toho využila i studentka Radka Michalová, která v červenci vyrazila, stejně jako dalších více než 20 tisíc lidí, na festival Masters of Rock. „Věděla jsem, že se mohu nakazit a brala to v potaz. Proto jsem z vlastní iniciativy například nikomu nedávala napít ze své lahve,“ podotkla.

Organizátoři protikoronavirová opatření nezavedli a jak sama podotýká, neměla by žádný smysl. „Na místě bylo přes dvacet tisíc lidí. Při takovém typu a velikosti akce se vyžadování a dodržování opatření ani nedá dělat,“ vzkázala.

Stejný názor má i imunolog Václav Hořejší. „V současnosti, kdy má koronavirová epidemie charakter velice podobný běžné chřipkové epidemii, je nerealistické očekávat, že by ti, kteří akce organizují či ministerstva, nařizovali větší opatření. Nyní je na lidech, aby dbali na vlastní ochranu,“ myslí si.

Osobně nejvíce doporučuje, aby si lidé z rizikových skupin nechali dát čtvrtou dávkou očkování. Ti, kteří si nedošli na třetí posilovací dávku, by to podle Hořejšího měli urychleně napravit. „Pokud by se i tak nákazy báli, měli by nosit respirátor,“ dodal.

Nákazy nelitují

Michalová patří do skupiny lidí, kteří si z festivalu přivezli nechtěný suvenýr – covid. „Nevím, kdy jsem se nakazila. Mohla jsem vir chytit v davu mezi lidmi nebo u občerstvení. Špatně mi začalo být poslední den festivalu,“ pokračovala.

Dva antigenní testy potvrdily nevyhnutelné – kromě nezapomenutelného zážitku z vystoupení hudebních skupin si Michalová odvezla i koronavirus. A to i přesto, že byla očkovaná a covid před více než rokem a půl prodělala. Podobný zážitek má i truhlář Tomáš Zahut, který se v Hradci Králové spolu s více než 30 tisíci lidmi zúčastnil festivalu Rock for People.

„Covid jsem do té doby neprodělal, očkovaný jsem však byl i třetí dávkou. Přesto jsem to nepovažoval za dostatečnou ochranu a s možnou nákazou jsem počítal,“ vzpomínal. Tvrdí, že veškerá protikoronavirová opatření ztratila na akcích smysl, a tak se choval podobně, jako by žádný covid nebyl. „Ačkoliv se festival konal v otevřeném prostředí, stále se na jednom místě shlukovalo mnoho lidí,“ uvedl s tím, že právě to mohl být důvod, proč se nakazil.

Vinit pořadatele? Nesmysl

Jak Zahut, tak Michalová se však shodují, že za jejich pozitivním testem na COVID-19 rozhodně nestojí organizátoři, jak například uváděli někteří účastníci akcí na sociální sítích. „Nikoho jsem nevinil, s takovou situací je třeba počítat,“ vzkázal truhlář s tím, že ani pandemie ho od budoucí návštěvy festivalu – pokud se bude konat – neodradí. Stejný názor má také Michalová.

„Možná to zní sobecky, ale jsem ráda, že zase můžeme chodit na kulturní akce či cestovat. Rozhodně nelituji, že jsem jela. Spíš mi přijde důležité, aby se lidé chovali zodpovědně ke svému okolí ve chvíli, kdy už jsou pozitivní,“ doplnila s tím, že ani obava z covidu by ji před cestou na další podobnou akci neodradila.

Hořejší podotkl, že pořádání festivalů má vliv na růst počtu lidí s pozitivním testem – není však jasné jak velký. „Pokud se akce koná v otevřeném prostoru, tak by vliv neměl být velký. Opatření by měla jen nepatrný význam. Varianty, které se nyní v Česku vyskytují, jsou tak nakažlivé, že se jim jde skrze restrikce jen těžko bránit,“ uvedl.

Nenecháme se omezovat

Studentka Eliška Mejtská si z festivalu Colours of Ostrava covid domů nedovezla a ani nikdo z jejích známých nepociťoval příznaky onemocnění. Ačkoliv pořadatelé akce, která přilákala více než 40 tisíc návštěvníků, žádná větší opatření nepřijali, osobně by byla raději, kdyby se napříč areálem nacházelo více dezinfekcí.

„Možnost, že bych mohla onemocnět, mě však od budoucí návštěvy festivalu neodradí. Nenechala bych se obavou z nakažení omezovat. Pokud se někdo nákazy bojí, ať na takové akce nejezdí,“ vzkázala.

Právě to je podle Hořejšího blízká budoucnost. „Je prakticky jisté, že se koronavirus stane normální součástí našich životů a společnost ho přijme, protože už nebude představovat větší nebezpečí než například virus chřipky. Tedy do doby, než se jej podaří vymýtit nebo do chvíle, kdy přijdou horší varianty,“ uzavřel imunolog.

Tagy: