Trumpova další prohra. Demokratka Hobbsová porazila v Arizoně jeho favoritku

Katie Hobbsová

Američtí demokraté mají další důvod k oslavám. Bývalá demokratická senátorka Katie Hobbsová zvítězila v guvernérských volbách Arizony nad republikánkou Kari Lakeovou. Arizona se tak vedle Marylandu a Rhode Islandu stala třetím státem, kde se letos demokratům podařilo vystřídat na guvernérské pozici republikány. Neúspěch Lakeové je zároveň další velkou porážkou bývalého prezidenta Trumpa. Jím podporovaným kandidátům se v listopadových volbách nepovedlo oslovit voliče v klíčových státech.

„Na demokracii se vyplatí počkat. Děkuji ti, Arizono. Jsem velmi poctěna a velmi hrdá být vaší příští guvernérkou,“ poděkovala na Twitteru ve španělštině a v angličtině Hobbsová. Bývalá demokratická senátorka, která postavila svoji kampaň na „záchraně demokracie“, čekala na spočítání hlasů v Arizoně celý týden.

Americká média jí nakonec předpověděla vítězství v pondělních večerních hodinách. „Pro Arizoňany, kteří pro mě nehlasovali: Budu pracovat stejně tvrdě i pro vás, protože i v tomto okamžiku pevně věřím, že nás spojuje mnohem více, než nás rozděluje,“ vzkázala později voličům Hobbsová. Bývalá demokratická senátorka přitom vyhrála v guvernérských volbách jen o pár desítek tisíc hlasů.

Lakeová svoji porážku neuznala

Tuhý souboj o vedení státu svedla s jednou z největších Trumpových favoritek – Kari Lakeovou. Náklonnosti pětačtyřicátého prezidenta dosáhla především obhajobou jeho protimigrantské politiky včetně závazku, že v případě svého zvolení dokončí stavbu jeho hraniční zdi. Bývalá televizní moderátorka Lakeová navíc stejně jako Trump považovala poslední americké prezidentské volby za zfalšované. Přestože neuvedla žádný důkaz, který by podpořil její tvrzení, dala během kampaně svoje přesvědčení několikrát jasně najevo.

„Ráda bych se zeptala každého na tomto pódiu, aby zvedl ruku v případě, že souhlasí s tím, že jsme měli zkorumpované a ukradené volby,“ vyzvala přítomné během červnové politické debaty v Arizoně. Nepřekvapí proto, že jednou z jejích dalších priorit byla volební reforma. Během svých rozhovorů a projevů naznačila, že by se ráda zbavila možnosti předčasného hlasování a hlasování na dálku. Nic z toho se ale nestane.

Lakeová se o vítězství pravděpodobně připravila sama svými radikálními postoji a nešťastnou volbou spíše celonárodních témat v politické kampani. Exit polls z minulého týdne ukázaly, že se jí nepovedlo oslovit dostatečný počet nezávislých a středových voličů. Až 59 procent voličů s tzv. umírněnými názory dalo přednost její soupeřce Hobbsové. Otázkou také zůstává, do jaké míry byla Lakeová pro voliče autentická.

Lakeová byla do roku 2006 členkou republikánské strany, tu ale opustila a stala se nezávislou. Už v roce 2008 se zaregistrovala v demokratické straně, ze které po několika letech opět přešla k republikánům. Nyní svoji porážku podle všeho stále neuznala. „Arizoňané poznají hovadinu, když ji uvidí,“ napsala na Twitteru bez dalšího vysvětlení.

Prohra Lakeové je dalším neúspěchem republikánů v listopadových volbách a hořkou porážkou Donalda Trumpa. Arizona patřila společně s Pensylvánií, Michiganem a Nevadou ke klíčovým státům, jejichž guvernér může zásadním způsobem promluvit do organizace prezidentských voleb. S výjimkou Nevady se zde Trumpovým kandidátům nepovedlo oslovit voliče.

Tagy: