Další Kalouskova přestřelka. Asi se zbláznil, pustil se do něj kvůli volbám Hřebejk

Nekonečný spor exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) s jeho kritiky ohledně osoby generála Petra Pavla pokračuje. Kalousek si do podporovatelů prezidentského kandidáta rýpl v souvislosti s tím, že někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) bude v prvním kole volit senátora Pavla Fischera. Do Kalouska se ostře pustil režisér Jan Hřebejk, který uvedl, že se bývalý poslanec asi zbláznil.

„Karel Schwarzenberg nikdy nepodpořil Petra Pavla, jakkoliv o to byl dost naléhavě žádán. To si jenom tak přibásnila místní generálská úderka,“ prohlásil Kalousek na Twitteru. Reagoval tak na video, v němž Schwarzenberg oznámil, že v prvním kole prezidentské volby podpoří Pavla Fischera.

I Kalousek nejdříve vyslovil svou podporu Fischerovi, později ale svůj postoj změnil. „Pavel Fischer by byl vynikající prezident. Bohužel si myslím, že nemá šanci na druhé kolo. A já bych byl moc rád, kdyby druhé kolo nebylo ve složení Andrej Babiš a Petr ⁠Pavel. Šance, že by mohlo být ve složení Danuše Nerudová a Petr Pavel, není nulová,“ vysvětlil, proč nakonec bude volit Nerudovou.

Někdejší ministr financí se zároveň v poslední době netají svými výhradami vůči Petru Pavlovi, u něhož opakovaně připomíná jeho komunistickou minulost. Za to čelí na Twitteru často velmi ostré kritice. K jeho komentáři o volebních preferencích Schwarzenberga se vyjádřil mimo jiné i režisér Jan Hřebejk.

„Kalouskův komentář je mimo mísu. Není pochyb, že Pavel Fischer nemá žádnou naději postoupit do druhého kola. Bez ohledu na jeho kvality to ví Kalousek, Schwarzenberg i Fischer. Ať si každý volí, jak chce. Ale Miroslav Kalousek se asi zbláznil,“ napsal na Twitter. Hřebejka zřejmě rozčílila Kalouskova slova o „generálské úderce“.

„Vzpomněl jsem si na rok 2013, kdy lidé jako Vladimír Franz mluvili o ‚nátlaku úderky Karla Schwarzenberga‘. Co teď říct Miroslavu Kalouskovi a neurazit?“ dodal režisér, který nyní aktivně podporuje kandidaturu generála Pavla. Schwarzenberg ve vůbec první přímé prezidentské volbě v roce 2013 postoupil do druhého kola společně s Milošem Zemanem.

Schwarzenberg: Fischer je připravený

Právě Schwarzenberga před deseti lety výrazně podporovali jak Kalousek, tak i Hřebejk. Nyní se o preferencích minimálně v prvním kole volby příliš neshodnou.

Schwarzenberg řekl k osobě Fischera následující: „Znám ho dlouhá léta. Poznal jsem ho, když pracoval v kanceláři prezidenta Václava Havla, potom jako velvyslance v Paříži a poté, když jsem byl já ministrem zahraničí, jako šéfa politického oddělení. Pro job prezidenta je nejlépe připravený.“

Rovněž uvedl, že ho Fischer ze všech kandidátů nejvíce přesvědčil v předvolebních debatách. „Dával vždy nejlepší a nejjistější odpovědi. To jsou důvody, proč považuji za nutné se za jeho kandidaturu postavit. Když ho srovnám s jeho konkurenty, považuji ho zdaleka za nejlepšího kandidáta,“ dodal exministr zahraničí. Právě tento vzkaz celý spor mezi Kalouskem a Hřebejkem odstartoval.

Fischer obratem Schwarzenbergovi za jeho podporu poděkoval na sociálních sítích. První kolo třetí přímé volby prezidenta se bude konat už v pátek a v sobotu, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023.

Tagy: