Zelenskyj se sešel s Macronem a Scholzem. Žádal o těžké zbraně a letadla

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu večer setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Rusové nadále pokračují v masivních útocích na Donbase. Ukrajinci ale podle všeho většinu těchto úderů odrážejí. Rovněž provedli několik úspěšných leteckých úderů. Novým ukrajinským ministrem vnitra se stal Ihor Klymenko.

Ukrajinský prezident Zelenskyj se v Paříži setkal s Macronem a Scholzem. Žádal o rychlé dodávky těžkých zbraní a letadel. Informovala o tom agentura AFP. Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil Macron. Také Scholz slíbil, že vojenská, humanitární a finanční podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

Volodymyr Zelenskyj zavítal na předem neohlášenou návštěvu Británie. Na londýnském letišti Stansted, kde přistál letoun s ukrajinským prezidentem, hosta osobně přivítal britský premiér Rishi Sunak. Zelenskyj zavítá i mezi ukrajinské vojáky, kteří v současnosti v této zemi podstupují výcvik, oznámil úřad britského premiéra.

Buckinghamský palác podle agentury PA potvrdil, že ukrajinského prezidenta přijme i král Karel III. Zelenskyj už v prosinci minulého roku navštívil USA, čímž překvapil západní svět a zároveň šokoval Moskvu.

ČTĚTE TAKÉ: Den zkázy pro Rusy. Nepřítel ztratil přes tisíc vojáků a 14 tanků, tvrdí Ukrajinci.

Podle ukrajinského generálního štábu se obráncům stále daří držet Bachmut či Vuhledar. Rusové také za posledních 24 hodin provedli osm raketových úderů, z nichž pět zasáhlo civilní infrastrukturu v Charkově, a 21 leteckých akcí. Kromě toho Rusko podniklo 39 útoků z raketových salv, a to zejména ve směru na civilní infrastrukturu Mykolajivské a Chersonské oblasti. Několik obytných budov bylo poškozeno.

Vzdušné síly ukrajinských sil provedly za poslední den údery na 12 ruských stanovišť a rovněž zaznamenaly dva zásahy nepřátelských protivzdušných systémů. Ukrajinci také zničili další ruský útočný letoun SU-25, vrtulník Mi-24 a dva bezpilotní letouny Orlan. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

Ruští vojáci v úterý ovládli část Bachmutu, kontrolují hlavní zásobovací trasy a situace je „objektivně těžká“, řekl televizi Nastojaščeje vremja velitel jedné z ukrajinských jednotek, bránící toto město. „Nepřítel částečně obsadil město: průmyslovou zónu a čtvrť soukromých domů až po řeku. Skutečně se mu daří prorážet na nevelkých úsecích fronty a přibližovat se k našim pozicím. Město je nyní ustavičně a systematicky ostřelováno z minometů,“ řekl důstojník Denys Jaroslavskyj.

Tagy: