Další zvyšování daní? Nepřijatelné. Nápady STAN ohrožují podporu vládě, říká Skopeček

Hnutí STAN by si mělo rozmyslet své nápady na další rozšíření sektorových daní, pokud nechtějí ohrožovat důvěru veřejnosti vládě, řekl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v reakci na návrhy ministra školství Mikuláše Beka (STAN) na další zdanění. Jakékoliv další navyšování daňové zátěže je podle něj nepřijatelné. Ministr Bek naopak hrozí, že pokud nebude zvýšen rozpočet na školství, nemusí hnutí STAN rozpočet na příští rok podpořit.

„Další zvyšování daní nad rámec konsolidačního balíčku nebo rozšiřování windfall daně je pro mě nepřijatelné. Podobné nápady jsou ze světa sociáldemokratismu. Ministři šli do vlády, která měla za cíl konsolidovat veřejné finance, nikoliv zvyšovat objem přerozdělování. Měli by si na to rychle rozpomenout a nesnažit se vytáhnout z lidí a firem více peněz,“ uvedl Skopeček pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Spor v koalici: Další zvyšování daní je proti dohodám, vzkazuje ODS Starostům a Pirátům

Slova o zavedení nových daní podle něj mohou otřást důvěrou veřejnosti ve vládu. „Kvůli tomu lidé středopravicovou vládu nevolili a pan ministr Bek i další by neměli podobnými nápady podporu vládě ohrožovat,“ doplnil ekonomický expert ODS.

Reagoval tak na slova ministra Beka, který o možném novém zdanění v souvislosti s hledáním prostředků pro podfinancované školství hovořil pro televizi CNN Prima NEWS. „Za STAN tvrdíme, že máme-li důležité věci pokrýt, musíme hledat dodatečné příjmy v rozpočtu,“ uvedl Bek s tím, že by bylo možné se zaměřit na oblast daní. „Teoreticky by mohlo jít o sektorovou daň. Rovněž by šlo rozšířit windfall daň, která je nyní funkční,“ upřesnil.

Podporu nalezl také u Pirátů. „Pokud chceme dát dětem dobré vzdělání a kvalitní učitele, musíme je zaplatit a bude to vyžadovat další příjmy, a to podle mě zejména od těch, kteří na válce nejvíc rejžují. Takových subjektů je více. Klidně se o tom bavme, ale daňové inkaso by spadlo až do roku 2025,“ sdělil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek pro CNN Prima NEWS.

Kromě Skopečka však tyto návrhy naráží také u dalších politiků největší vládní strany. „Co se týče windfall tax a odvodů z nadměrných zisků energetických firem, myslím si, že bylo celou koalicí definováno, že příjem z těchto dvou mimořádných nástrojů má sloužit jako pokrytí výdajů souvisejících s energetickou krizí. Nemá to být standardní daňový příjem českého státního rozpočtu,“ vysvětlil v nedělní Partii poslanec ODS Karel Haas.

Otevřenější debatě jsou však v TOP 09. „Samozřejmě jsme ochotni se bavit o všech konstruktivních nápadech. Mám však obavu, že z časového hlediska nelze počítat s jakýmikoli opatřeními, která mají mít efekt v rozpočtu na příští rok a zároveň vyžadují legislativní úpravu. To není reálné. Lze počítat jen s opatřeními, která jsou součástí ozdravného konsolidačního balíčku,“ řekl CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu Jan Jakob.

Bek klade další požadavky

Ministr Bek v posledních týdnech začal bojovat především za rozpočet pro svůj rezort. „Proti tomu, co ministerstvo financí předložilo, žádám navíc 26 miliard. Už je domluva na 8,5 miliardy do regionálního školství na platy učitelů a čtyřech miliardách na infrastrukturu a reformy ve školství, to je celkem zhruba 266 miliard. Tím jsme skutečně na číslech letošního roku, to ale nestačí,“ sdělil ministr v rozhovoru pro Deník N.

Pokud by ministerstvo financí jeho požadavky nesplnilo, hrozí, že by hnutí STAN nemuselo rozpočet podpořit. „Považuji za nepravděpodobné, že by STAN mohli souhlasit s rozpočtem, který by těch chybějících deset miliard vytlačil na obce. To považujeme v krátkodobém měřítku za neproveditelné,“ uvedl v rozhovoru.

Tagy: