Daně zvyšovat nebudeme, hájí ve sporu s ekonomy postoj vlády Havránek z ODS

Jiří Havránek

Co na to vaše peněženka 5.1.2022

Nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) navzdory názorům ekonomů daně zvyšovat nebude. Ve vysílání pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl poslanec a premiérův stranický kolega Jiří Havránek. Další zákonodárce Jan Hrnčíř (SPD) pronesl, že úpravy v rozpočtu, které kabinet sliboval, jsou zatím jako „paní Colombová“.

„S nějakým programem jsme kandidovali a uspěli. Jasně tam stálo, že nebudeme zvyšovat daně. Té cesty se držíme i nadále, ekonomům navzdory,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS z řad vládní ODS Jiří Havránek. Narážel tak na slova renomovaných ekonomů jako je Mojmír Hampl či Danuše Nerudová, kteří dlouhodobě tvrdí, že bez zvýšení daní se rozpočet deficitů nezbaví.

Výši upraveného rozpočtu pro letošní rok by měl ve čtvrtek oznámit ministr financí Zbyněk Stanjura. „Tipuji to na schodek 425 miliard korun,“ řekl Hrnčíř, přičemž Havránkův názor se lišil pouze o pět miliard směrem níže.

Havránek však zároveň na úvod vysílání řekl, že státní rozpočet by se letos mohlo podařit stlačit až k hranici schodku kolem 300 miliard korun. „Věřím tomu. Probíhají práce v rámci vlády, ministři přichází za Stanjurou a hledají úspory,“ pronesl poslanec.

Poslední rozpočet, který přišel ještě od vlády expremiéra Andreje Babiše (ANO), počítal pro rok 2022 se schodkem 376,6 miliardy korun. Kabinet Petra Fialy ovšem tento rozpočet neschválil, a tak se Česko aktuálně nachází v rozpočtovém provizoriu.

Hrnčíř: Jako paní Colombová

„Předpokládám, že bude seškrtáno navýšení platů, o čemž se už hovořilo. Nemyslím si, že je to úplně dobrý krok,“ pravil poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten dodal, že se jinak neví, kde chce vláda dále šetřit. „Zatím je to taková paní Colombová. Nikdo netuší, kde se ty peníze budou brát,“ poznamenal opoziční politik.

Ten dále říká, že by se nová vláda měla podívat na některé daňové výjimky. Kritizuje v tomto ohledu například osvobození daní z dividend pro zahraniční vlastníky, kteří mají podíly ve firmách v Česku. „Kritizujeme to dlouhodobě, že se peníze vyváděné ven nedaní v Česku,“ řekl Hrnčíř. Sám ovšem uznal, že to tak probíhá na základě platných směrnic Evropské unie.

Podle ekonoma Miroslava Zámečníka by nová vláda měla využít času, který nyní má, k inventuře rozpočtu. „Je dobře, když se podívá na výdajovou stránku a zhodnotí si, co je a není efektivní,“ uvedl ve vysílání Co na to vaše peněženka Zámečník.

Tagy: