Dejte nám ledvinu, ona zase naroste. Chudí vesničané v Nepálu naletěli překupníkům s orgány

Nepálská obec Hokse si vysloužila pochmurné přízvisko Ledvinové údolí, jelikož mnozí tamní obyvatelé kvůli tíživé finanční situaci prodávají pašerákům svou vlastní ledvinu. Obchod s orgány zde bují takovým způsobem, že obchodníci podle Sky News některým lidem namluvili, že jim ledvina zase naroste. To se ale nestalo.

Zoufalá finanční situace dohnala mnohé občany Nepálu, země vklíněné mezi Indií a Čínou, k radikálnímu kroku – prodeji vlastních orgánů. Zvláště kritická je situace v obci Hokse, kde má zkušenosti s prodejem orgánů prakticky každá rodina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

Občané se zbavují ledviny, aby vydělali peníze na obživu. Teprve po operaci ale mnozí z nich zjišťují, jak moc se jejich život bez důležitého orgánu promění.

„Nedá se spočítat, kolik lidí to udělalo. Všude, v téhle vesnici, v tamté vesnici, tolik lidí prodalo své ledviny,“ potvrdil muž novinářům chmurnou pověst Ledvinového údolí.

Překupníci o zoufalosti Nepálců vědí a do oblasti rádi jezdí. Některým lidem prý dokonce namluvili, že jim ledvina zase naroste. Orgány se často prodávají do sousední Indie, kde je ledvin pro transplantace nedostatek.

Jedním z poškozených je i 31letý muž jménem Suman, který prodal ledvinu Indce, která předstírala, že je jeho sestra. Na nechvalnou pověst Ledvinového údolí loni upozornila i americká PBS.

Ledvinová krize

Tíživá finanční situace Nepálců roztáčí nebezpečnou finanční spirálu, v jejímž středu jsou zase a znovu ledviny. Mnozí Nepálci totiž jezdí pracovat do zahraničí, typicky do zemí Perského zálivu, kde pracují v extrémním horku. To ale vede k situaci, že sami Nepálci, kteří mají tolik zkušeností s prodejem ledvin, transplantaci ledvin potřebují.

„Do Nepálu se vracejí mladí, kdysi zdraví muži, kteří zoufale potřebují transplantaci ledviny. Někteří vědci tvrdí, že je to důsledek vystavení extrémnímu horku a silné dehydratace,“ uvedl web Sky News.

Nepál tak vedle finanční krize bojuje i se zdravotnickou krizí.

Lékaři proto nejen Nepálcům doporučují, aby měli při práci v horku neustále k dispozici dostatek vody. Před katastrofou může dělníky uchránit také kvalitní strava nebo větší počet pracovních přestávek. Ani jednoho se ale pracovníkům z Nepálu nedostává.

VIDEO: Nemocniční pochybení v Česku

Tagy: