Dění ve třídě je nepřenositelné do on-line výuky, říká učitelka Mazancová

Petra Mazancová

Jsou střední školy připravené na distanční výuku?

S nouzovým stavem započne v pondělí čtrnáctidenní distanční výuka na českých středních a vyšších odborných školách. Ministerstvo zdravotnictví tak chce omezit růst nákazy koronavirem. Podle učitelky a předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové, která byla hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizi CNN Prima NEWS, je však možné, že studenti virus přenáší spíš ve volnočasových aktivitách než ve škole. Učitelská platforma je profesní organizací učitelů a ředitelů škol, která hájí profesní zájmy v jednání s ministerstvem školství a dalšími úřady.

V České republice začne 5. října znovu platit nouzový stav. V rámci toho dojde také k omezení provozu na středních a vyšších odborných školách. „Chceme na 14 dní zrušit prezenční výuku. Tento postup umožňuje snížit nálož v populaci. Jsou to ale opatření krátkodobá,“ vysvětloval ve středu na půdě Sněmovny ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Čtrnáctidenní distanční výuka by však podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové nákazu nemusela pozastavit takovým způsobem, jak ministerstvo zdravotnictví očekává. I když je ve věkové skupině středoškoláků přenos koronaviru častý, otázkou zůstává, jestli probíhá ve škole. „Žáci se učí už dva týdny v rouškách. Logicky se ale mezi sebou stýkají i po vyučování. Jestli tedy za přenosem stojí samotné školy, se ukáže v budoucnu,“ vysvětlovala Mazancová v pořadu. Za celou dobu ze strany vlády nepadla varianta, že by studenti chodili do škol v malých skupinkách a střídali se formou lichých a sudých týdnů.

„Taková přání padla mezi učiteli a řediteli. Ministerstvo zdravotnictví však neuvažovalo nad jinými variantami než školy buď uzavřít, nebo nechat otevřené. Pro nás by to bylo určitě lepší, střídat sudý a lichý týden,“ okomentovala Mazancová, podle které je dění ve třídě nepřenositelné do on-line výuky.

Střední i vyšší odborné školy si však situací už jednou prošly, takže by mohly být na distanční výuku lépe připraveny. Jak nakonec výuka na školách bude vypadat a jak nařízení ministerstva zdravotnictví ovlivní počet nakažených v Česku, ukážou příští dva týdny.

Tagy: