Deportace migrantů váznou. Ničí své dokumenty, někteří si neváhají i poleptat ruce kyselinou

Migranti, kteří dorazili do Evropy

Mnoho žadatelů o azyl ve státech Evropské unie úřady odmítají

Úřady v zemích Evropské unie odmítají mnoho žadatelů o azyl. Státům se je ale následně v drtivé většině případů nedaří ze svého území deportovat. Téma zmapoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Orgány Evropské unie loni vydaly 340 tisíc rozhodnutí o deportaci neoprávněných žadatelů o azyl, nicméně pouze v 60 procentech případů se podařilo kontaktovat země, odkud tito lidé přišli. Celkově se pak deportace podařilo dotáhnout do konce pouze ve 21 procentech případů.

ČTĚTE TAKÉ: Migrační pakt stručně a jasně. Co obsahují hlavní body schváleného balíčku?

„Problém je v tom, že se často nepodaří zjistit, odkud migranti jsou. Mnohdy tito lidé zničí své dokumenty, někteří si dokonce nechají kyselinou zničit bříška prstů, aby jim nebylo možné sejmout otisky prstů,“ sdělil Zrno.

Mnoho z nich se také nedaří policii vůbec najít. Objevily se i případy, kdy osoby určené k deportaci v letadle vyvolaly rvačku, aby byly následně vyloučeny z přepravy.

Deset bodů nového migračního paktu

Europoslanci ve středu schválili migrační balíček, který tvoří deset legislativních návrhů. Asi nejdiskutovanějším bodem paktu je přístup k zemím nejvíce přetíženým migrací. Těm mají ostatní pomoci buď tak, že převezmou část běženců, nebo je mají podpořit finančně a materiálně. Součástí nařízení je i výjimka týkající se států, které přijaly významný počet ukrajinských uprchlíků (jako například Česká republika).

Smlouva také zavádí mechanismus reakce na náhlý nárůst počtu příchozích osob a zajišťuje solidaritu i podporu členským státům čelícím mimořádnému náporu státních příslušníků třetích zemí. Dále bude například v celé EU zaveden nový postup pro udělování a odnímání mezinárodní ochrany.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Tagy: