Miliony mrtvých a varovný výstřel u Česka. Univerzita ukázala, jak by vypadala jaderná válka

Vizualizace jaderného výbuchu

Zástupci Fakulty vědy a globální bezpečnosti (SGS) z prestižní americké Princetonské univerzity vytvořili simulaci případné jaderné války mezi Ruskem a zeměmi NATO. Během několika hodin by v ní bylo zabito nebo zraněno přes 90 milionů lidí napříč celým světem. První varovný výstřel ze strany Ruska by pak dopadl na hranici Česka, Polska a Německa.

„Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ řekl na konci března mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko má podle něj bezpečnostní koncepci. „Jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně, abychom odstranili ohrožení naší země,“ podotkl.

Jak by to ale vypadlo, kdyby „speciální vojenská operace“, jak Rusové říkají invazi na Ukrajinu, nakonec opravdu přerostla v celosvětovou jadernou válku? Odborníci z americké Princetonské univerzity na svou simulaci použili dostupné údaje o jaderných zbraních, tedy nejen množství a složení techniky jednotlivých států, ale také pravděpodobné pořadí jejich nasazení a určení konkrétních cílů. Z toho všeho pak vyplývá odhadovaný počet obětí.

Na simulaci případné jaderné války mezi Ruskem a zeměmi NATO od autorů z Princetonské univerzity se můžete podívat zde:

Simulace začíná v kontextu konvenčního konfliktu. V naději, že Rusko zastaví postup USA a NATO, vypálí ze základny poblíž města Kaliningrad varovný jaderný výstřel, který dopadne do oblasti hranice mezi Českem, Polskem a Německem. NATO následně odpoví taktickým úderem právě ke Kaliningradu.

Následně přerostou boje v Evropě v taktickou jadernou válku. „Rusko vyšle 300 jaderných hlavic prostřednictvím letadel a raket krátkého doletu, bude chtít zasáhnout základny a postupující jednotky NATO. Aliance odpoví přibližně 180 jadernými hlavicemi,“ popisují tvůrci simulace. Okamžité ztráty, tedy počet mrtvých i zraněných, budou za první tři hodiny 2,6 milionu lidí.

Masivní útoky na nejlidnatější města

Evropa je téměř celá zničena. NATO zahájí strategický jaderný úder 600 hlavic z amerických pozemních a ponorkových raket. Cíl je jasný – ruské jaderné síly. Než Rusko přijde o své zbraňové systémy, odpoví raketami odpálenými ze silničních vozidel a ponorek. Za dalších 45 minut stoupnou lidské ztráty (mrtví a zraněná) na 3,4 milionu.

To nejhorší ale teprve přijde. „S cílem znemožnit druhé straně obnovu se Rusko i NATO zaměří na 30 nejlidnatějších měst a ekonomických center nepřítele. Na každé město použijí 5 až 10 hlavic, záleží na počtu obyvatel,“ predikují Američané. Uplyne dalších 45 minut, počet mrtvých a raněných přesáhne 85 milionů lidí.

A celkové ztráty? V důsledku série jaderných střel 91,5 milionu lidí. Zraněno by bylo 57,4 milionu lidí, obětí na životech by bylo 31,4 milionu, dodávají tvůrci. V důsledku jaderného odpadu a dalších dlouhodobých účinků by se navíc odhad postupem času ještě výrazně zvýšil.

Projekt Princetonské univerzity vznikl jako upozornění na hrozící nebezpečí. Riziko jaderné války se podle jeho tvůrců v posledních dvou letech dramaticky zvýšilo, protože Spojené státy a Rusko opustily dlouhodobé smlouvy o kontrole jaderných zbraní, začaly vyvíjet jejich nové druhy a rozšířily podmínky, za kterých by je mohly používat. Válka na Ukrajině tak může být jen záminkou eskalace vzájemného konfliktu.

Tagy: