Děti z Ukrajiny plní třídy českých škol. V Brně k výuce dostaly vlastní budovu

Ukrajinské děti se ve škole učí česky.

Jak bude vypadat výuka pro uprchlíky?

Ukrajinské děti plní třídy základních škol. O tom, jak bude jejich výuka vypadat, rozhodují ředitelé. Někde pro ně otevírají celé třídy, jinde je zařazují do tříd k českým spolužákům.

Hodina dějepisu je v plném proudu. Osmáci ze sokolovské druhé základní školy právě probírají život samurajů ve feudálním Japonsku. Mezi české spolužáky v pondělí poprvé usedla do lavice i Marija. S rodinou z Ukrajiny před válkou utekla teprve nedávno. Česky se zatím nedomluví, angličtinu ale ovládá víc než dobře.

„Společně s rodinou začneme navštěvovat kurzy češtiny, to ale bude až v dubnu. Kdy přesně začneme, ještě nevím,“ vysvětlila Marija.

Ukrajinská škola v Brně

S komunikací zatím Marije pomáhají spolužáci. I oni totiž mluví anglicky – na jazykové škole to je téměř samozřejmost. O otevření speciální ukrajinské třídy tady neuvažovali. „Myslím si, že děti z Ukrajiny se naučí jazyk daleko dříve, pokud ho budou poslouchat a budou ho aktivně používat,“ vysvětlila ředitelka 2. Základní školy Petra Šišková.

Školu zatím navštěvuje deset ukrajinských žáků. Chodí od druhé do osmé třídy. Díky sbírkám pro ně škola už zajistila například učebnice v jejich rodném jazyce. Další žáky z Ukrajiny bude škola přijímat, dokud nenaplní kapacity.

V Brně mají základní školy plno už teď. Otevřít ukrajinskou třídu by situaci nevyřešilo. Otevřeli proto rovnou celou ukrajinskou školu. „Budova byla v takovém stand-by režimu. Městská část ji používala při nějakých rekonstrukcích, kdy potřebovala na měsíc, na dva třeba děti někam přesunout,“ popsal náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Od září výuka v češtině

„Kapacita je sto osmdesát dětí, protože zde máme šest tříd a dovybavovat budeme postupně,“ dodala ředitelka školy Simona Pokorná.

Svoji dcerku tam v pondělí poprvé přivedla i Julija Njachajová. Do Česka přijela z Dnipra. „Pro moje děti bylo těžké změnit stát, dům, školu a všechno. Snažím se jim teď ulehčit adaptaci, proto jsem tady,“ řekla Julija.

Naplněná je zatím první třída, další ukrajinští žáci ale budou rychle přibývat. Od září už by měli zvládat výuku v češtině.

Tagy: