Dětské skupiny v ohrožení: Jurečka mění pravidla, chce obce zdanit. Místa mohou chybět dál

Vznik nových dětských skupin je v ohrožení.

Vznik dětských skupin je v ohrožení

Vznik nových dětských skupin je v ohrožení. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž změnilo pravidla v udělování dotací. Nově budou muset obce platit z každého projektu 21 procent DPH. Původně ho měl platit stát. A obce se bouří. Za plány a potřebné dokumenty už utratily statisíce až miliony. S dalším navýšením nepočítaly. Hrozí tak, že rodiče nebudou mít kam dát své děti.

„Doklad prokazující povolení o umístění stavby podle stavebního zákona, znalecký posudek se stanovením ceny pořizovací nemovitosti, dokonce i odborník pro obecně a zvláště chráněné synantropní druhy živočichů,“ vyjmenovává zastupitelka Zlaté Ivanka Kohoutová, co vše musely zařídit obce, pokud chtěly získat dotace na dětské skupiny.

ČTĚTE TAKÉ: Firmám hrozí, že budou mít dražší energie. Ministerstva se hádají, kdo to zaplatí

Zájem byl v květnu nízký, a tak ministr Jurečka dodával starostům na speciální tiskové konferenci kuráž. „Snažíme se oslovit obce, města, aby tyto kapacity dobudovaly,“ prohlásil tehdy.

A tak obce napnuly své síly i rozpočty. Obec Zlatá jen za projekt utratila skoro půl milionu korun. Žádost chtěla podat do konce listopadu. „Nyní to vypadá, že projekt nebudeme moci podat, protože nebudeme schopni financovat DPH,“ podotkla Kohoutová.

Původně totiž ministerstvo slíbilo DPH proplatit. Nově půjde za obcemi. Ty ale tvrdí, že na zvýšení nemají peníze.

Je to podraz, zní z obcí

Problém řeší i Tetín na Jičínsku. Starosta Matěj Hlavatý (STAN) se do ministra pustil i na sociálních sítích. „Vidím to jako podraz, protože nás nikdo neinformoval o tomto kroku,“ řekl pro CNN Prima NEWS. „Máme uzavřenou smlouvu skoro za milion a půl. Jak na studii, tak následně na projektovou dokumentaci. A teď budeme stát před rozhodnutím, jestli peníze strčíme do šuplíku, tedy je vyhodíme,“ postěžoval si.

Podle ministra jde jen o nedorozumění. „Vláda jako celek rozhodla o snížení kofinancování vůči operačním programům kvůli stavu rozpočtu. Už nemám z čeho dál držet výzvu v tak výhodné podobě,“ vysvětlil Jurečka na sociální síti X.

Podle starostů ale rezort mění pravidla uprostřed hry, protože vytvořit projekt a sehnat všechna potřebná razítka trvá několik měsíců. Diví se i opozičník z hnutí ANO Aleš Juchelka. „Budu pana ministra interpelovat,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Jenomže když obce nepostaví dětské skupiny a nezajistí dětem místo ve školce, Jurečka po nich bude od nového roku chtít, aby rodičům platily kompenzace. Mělo by jít o částku pět tisíc korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pana Zdeňka stojí vysoušení domu po povodni 80 tisíc měsíčně. ČEZ odmítá postiženým slevit

Tagy:
Marian Jurečka ČEZ politika projekt DPH Starostové a nezávislí Aleš Juchelka okres Jičín Ivanka Kohoutová Matěj Hlavatý vládní politika