Trestná činnost letos v Česku klesla o 15 procent, jenže vražd naopak přibylo

Zadržený

Vliv opatření na kriminalitu

Pandemie koronaviru se projevuje i v kriminálním prostředí. A to pozitivně, policie totiž eviduje celkově méně trestných činů v porovnání s loňským rokem. A to téměř ve všech odvětvích kriminality. Výjimkou jsou vraždy, kterých letos přibylo.

Nejrůznější protiepidemická opatření, jako je zákaz vycházení nebo omezení cestování, mnoha lidem vadí. Z pohledu kriminalistů jsou vítaná, klesá totiž počet trestných činů. „Pokud porovnáme trestné činnosti za letošní rok s tím loňským, evidujeme přibližně patnáctiprocentní pokles trestné činnosti,“ sdělil Ondřej Moravčík, mluvčí Policejního prezidia České republiky.

Nejvíce ubylo krádeží, především těch drobných a kapesních. Kapsáři většinou využívali shlukování lidí nebo hromadné akce, kde kradli. Navíc se do Česka nedostali kapsářské gangy, které cestují po Evropě.

Na druhou stranu je alarmující statistika u vražd. „U tohoto trestného činu je situace specifická, protože oproti loňskému roku evidujeme mírný nárůst. Ten jsme však zaznamenali především v lednu a v únoru,“ popsal Moravčík.

Většinu vražd mají na svědomí lidé, kteří se s obětí znají, nebo jsou dokonce příbuzní. Karanténa se tak podle odborníků mohla odrazit i na vyhrocených vztazích v rodinách. Překvapivé ale je, že během jarního nouzového stavu, kdy byli lidé většinou tzv. zavření doma, byl počet vražd poměrně nízký.

Jak se projeví rozvolnění na trestné činnosti?

Mimořádná opatření ovlivnila i českou drogovou scénu. Konec nočního života a uzavření tanečních klubů, kde se narkotika často prodávají, logicky dopadly i na dealery omamných látek. Drogové podsvětí přesto hledá jiné cesty ke konzumentům. „I nadále dochází k obchodu, výrobě a distribuci, k vývozu a dovozu. Stále více do toho promlouvá faktor zapojení virtuálního světa, ať již sociálních sítí jako nástroje k distribuci, nebo skrytá část internetu, takzvaný dark net,“ uvedl Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

Méně dostupné mohou být drogy, které se do republiky dovážejí z ciziny, jako je například heroin. U jiných může být nabídka naopak větší, protože výrobci přišli o své odběratele za hranicemi. „Česká republika vyváží metamfetamin a konopí mimo své území. Část produkce, která by byla za normálních okolností vyvážena, nepochybně zůstala na území Česka,“ dodal Frydrych.

Podle psychologů ale současný stav kriminality neznamená, že by se zločinci polepšili, jen jim s nouzovým stavem ubylo příležitostí. „Upozornil bych na to, že když část populace přichází o své příjmy, ať to jsou umělci, restauratéři, nebo další profese, pravděpodobně i pachatelé trestné činnosti přicházejí o své příjmy. Proto bych se z čistě psychologického hlediska obával toho, jestli po naprostém rozvolnění opatření nedojede opět k výraznějšímu nárůstu trestné činnosti,“ varoval profesor lékařské psychologie Radek Ptáček.

Tagy: