Dítě na zakázku. Zájemci si vyberou rasu i barvu vlasů, matky z Ukrajiny pak rodí v Praze

Dítě na zakázku z Ukrajiny

Policie vyšetřuje obchod s novorozenci

Česká policie vyšetřuje obchod s novorozenci organizovaný z ukrajinského Charkova. Podle detektivů se Praha stala základnou pro porody dětí, které pak krátce po narození putují do různých koutů světa. Na případ upozornil web Seznam Zprávy.

Příběh začíná v Charkově na východě Ukrajiny, kde sídlí klinika profesora Alexandra Feskova. Tam dojde k umělému oplodnění žen z chudých poměrů, které dítě odnosí a krátce před porodem se přesunou do Prahy. V české metropoli porodí a následně na matrice proběhne papírový převod dítěte na nové rodiče – většinou homosexuální páry. Děti následně putují do různých koutů světa.

„Zejména do Spolkové republiky Německo, Rakouska, Itálie, Španělska, Švédska, Norska, Islandu nebo Číny,“ informoval o cestě dětí mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Zájemci o dítě si z katalogu na ukrajinské klinice, která má pobočku i v Česku, mohou vybrat, jak má dítě vypadat. Mohou zvolit rasu, barvu pleti nebo dokonce to, jaký odstín vlasů by dítě mělo mít. Cena „výroby dítěte na zakázku“ se podle detektivů pohybuje mezi jedním a půl a jedním a třičtvrtě milionu korun.

„Policie většinu dětí dohledala. V žádném z případů se neprokázalo, že by to dítě bylo nějak zneužívané nebo podobně. V jednom případě se neví, kde dítě je, zřejmě se ztratilo někde v Americe a tam po něm pátrají,“ popsal novinář Vojtěch Blažek.

Je v Česku takový byznys legální?

České sídlo firmy profesora Feskova je v nenápadném domě na pražské Pankráci. Firma tady ale nemá ani kancelář. Podle advokátů je popsaný byznys s novorozenci v Česku legální. Problém je v zákonech.

„V případě, že jsou náhradní matce refundovány náklady, které má spojeny s náhradním mateřstvím, a není tam nějaké zneužití její tísně nebo slabosti, tak se dle mého názoru nejedná o trestný čin a zákony v ČR toto nezakazují,“ potvrdil advokát Štepán Ciprýn.

„Teď se bez právní úpravy můžeme jen dohadovat, jak by to mohlo, nebo nemohlo být,“ doplnil advokát Miroslav Papoušek.

Vyšetřovatelé v Česku případ prověřují už tři roky a zjišťují, jestli někdo neporušil zákon. Na Ukrajině, kde je podobná činnost už teď nelegální, proti skupině organizátorů policisté zasáhli a obvinili šest lidí.

„Podle našich závěrů se toto dělo, protože v ČR není legislativně upravena problematika náhradního mateřství, a ještě se může jednat o to, že v ČR je vysoká úroveň zdravotnické péče a ceny jsou tu nižší než v okolních státech,“ uzavřel Ibehej.

Tagy: