Do Japonska už nikdy, říkal Dostál v naštvání. Pak si s Tokiem vyřídil účty bronzem

Ohromně šťastný Josef Dostál po zisku dalšího olympijského bronzu. Za ním se raduje Radek Šlouf.

Josef Dostál s Radkem Šloufem o olympijském bronzu (zdroj: Josef Dostál/CNN Prima NEWS)

Po úterním závodě byl rozmrzelý, ale hlavně kompletně vyčerpaný. Z kajaku museli mohutné tělo Josefa Dostála vytahovat pořadatelé, sám závodník by se únavou nedokázal vydrápat na břeh. Říkal si, že už do Japonska snad ani nikdy nechce. „Teď si to možná rozmyslím. Závod mi opravdu zlepšil náladu, spravil chuť,“ říkal už spokojený Dostál poté, co si s Radkem Šloufem v deblu na tokijském kanálu dojeli pro olympijský bronz.

Aby špatné nálady po pátém místě ve finále nebylo málo, narazil na další překážku. „Něco špatného jsem snědl, šel jsem se projít a bylo mi nevolno od žaludku. Říkal jsem si, že to bude parádní noc a jestli budu mít žaludeční problémy, bude to výborně zakončená olympiáda. Nicméně ráno jsem se vzbudil a říkal jsem si: ‚Ty vado, já jsem úplně.‘ Cítil jsem se špičkově, volno mi pomohlo,“ popisoval novinářům již medailí ověnčený Dostál.

Má tak už dohromady čtvrtý kov z olympijských her, první z deblkajaku. V roce 2012 v Londýně jako 19letý bral bronz na čtyřkajaku, s početnou posádkou zopakoval úspěch i v Riu de Janeiru, kde navíc sám „vypádloval“ stříbro.

„Čtvrtá medaile, to je pěkný, ne? Chtěl jsem odsud odjíždět a mít jich pět, bohužel to nevyšlo v singlu, ale k tomu už se nebudeme vracet. O to víc mě těší, že to dopadlo s Radkem. Že jsme si sedli v lodi, dneska (ve čtvrtek) to bylo asi nejlíp, co se nám kdy jelo,“ řekl dále český obr k parádní jízdě vedle Šloufa.

Dočkal se chvály od šéfa české výpravy Martina Doktora, bývalého rychlostního kanoisty. „Pepa je obrovský borec. Takhle se z toho dostat… Ten závod byl pro něho těžký nejenom psychicky, ale i fyzicky. Obdivuju Pepu, jak se z toho zvedl,“ uvedl k tomu, co předvedl Dostál poté, co byl vyždímaný úterním kilometrem na singlkajaku. Dostál dokonce řekl, že ho v cíli „bolelo žít“.

Nevyřízené účty

Skončit pátý na olympiádě rozhodně není nic ostudného. „Ale přece jenom sem jel s jiným cílem. Spíš ho to nakoplo, než položilo, což je úplně skvělé. To, jak (s Radkem Šloufem) jeli to finále, doopravdy smekám, to bylo fakt úplně precizní,“ doplnil Doktor.

V jedné chvíli Dostál sváděl vnitřní boj, který ale nakonec dokázal vyhrát. „Ve středu jsem si říkal, že mám nevyřízené účty s Tokiem. Byl jsem tak naštvaný, že jsem si říkal, že už do Japonska v životě nepojedu. Teď si to možná rozmyslím. Závod mi opravdu zlepšil náladu, spravil chuť,“ měl jasno čtyřnásobný mistr světa.

„Člověk má nejistotu, jestli jsme udělali všechno správně – trénink, načasování formy. Teď se ukázalo, že to asi tak špatné nebylo, že jsme to tak špatně nedělali. Takže úleva, satisfakce, že asi nejsem tak úplně špatný trenér,“ vykládal kouč medailistů Karel Leština.

Druhý čtvrteční hrdina Šlouf, který výrazně dopomohl k tomu, aby Dostál neodjížděl z Tokia s prázdnou a nepohodou, svého kolegu vychválil.

„Já se trochu poklonil Pepovi, protože mám hrozné štěstí, že můžu s někým takovým jezdit. V Česku nikdo lepší není, ale my jsme si sedli i mimo vodu. Za tři roky jsme se naučili, jak spolu vycházet. Snažíme se co nejvíc respektovat, jsme dobří kamarádi i mimo vodu,“ uvedl 26letý Šlouf.

Tagy:
Japonsko Londýn Tokio Olympijské hry Martin Doktor olympijské hry Česko sport Josef Dostál Letní olympijské hry v Tokiu 2021 bronzová medaile rychlostní kanoistika Radek Šlouf deblkajak Karel Leština