Očkování proti covidu každý rok, vzkazují praktici. Protilátky nemusí vydržet

Očkování proti koronaviru by mohlo být každý rok, prohlásil na úterní tiskové konferenci praktický lékař Cyril Mucha. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka zdůraznil, že pokud lidé chtějí být lidé očkováni proti COVID-19 u praktika, musí kontaktovat přímo jeho. Ten pak zájemce zapíše do centrálního registračního systému. Pokud se přihlásí do systému sám, bude naočkován v očkovacím centru. Šonka zároveň uvedl, že praktici by mohli podávat lék ivermektin.

„Vypadá to, že proti covidu budeme očkovat opakovaně jako proti chřipce, těžko ale říci, jestli to bude každý rok. Protilátky asi nebudou přetrvávat,“ řekl na úterní tiskové konferenci praktický lékař Cyril Mucha. Podle něj má očkování v České republice skluz zejména proto, že vláda zaspala. „Chyba se stala už v dubnu, kdy se vědělo, že očkovat se někdy bude. A měl se udělat plán a ne to řešit až v prosinci, kdy přišly vakcíny,“ dodal Mucha.

Pokud chcete na očkování k praktickému lékaři, kontaktujte ho

Sdružení praktických lékařů podle Šonky předalo na konci minulého týdne Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) seznam čtyř tisíc ordinací, které se chtějí do očkování zapojit. Od pondělí jsou do systému připojeny a mohou do něj zapisovat své pacienty. Další lékaři se podle Šonky hlásí. „Během týdnů nebo měsíců se dostaneme do stavu, že budou očkovat prakticky všichni praktici,“ řekl Šonka. Některé nově zapojené ordinace, zejména v Moravskoslezském kraji, podle Šonky už v pondělí dostaly od kraje vakcíny.

Lékaři nyní podle Šonky v systému vidí, kdo z jejich pacientů už je někde zapsán k očkování. Může pak sám kontaktovat ty, kteří ještě žádnou registraci nemají. Není ale možné, aby si praktik někoho už registrovaného „stáhl“ k očkování do své ordinace. Praktici chtějí, aby to v budoucnu možné bylo. V současnosti je to možné pouze tak, že pacient zruší svoji rezervaci v systému telefonicky přes centrální linku, což je podle praktiků poměrně složité.

„Nečekejte, že se lékař ozve. Ozvěte se vy a udělejte to běžným způsobem, jakým se svým lékařem komunikujete,“ vyzývá Šonka. Praktik Mucha apeluje, aby lidé do ordinací spíše nevolali. „Zejména kvůli přetíženým linkám. Je to ale na každé ordinaci, někdo třeba spustil registrační systém,“ vysvětlil.

Pokud se zájemce o očkování přihlásí přímo ke svému praktickému lékaři, kraj bude mít přehled o tom, kolik lidí čeká na očkování v konkrétní ordinaci, a podle toho poskytne lékaři vakcínu. Šonka upozornil, že centrální registrační systém nefunguje tak, že by si zájemci o očkování u praktických lékařů mohli v systému vybrat termín přímo u svého lékaře. Pokud se lidé do systému zaregistrují, budou naočkováni v očkovacím centru.

Praktici by mohli podávat lék ivermektin

Šonka zároveň zdůraznil, že složité zadávání pacientů do systému bere praktikům mnoho času. „Možná je tady chvíle, aby lékaři zaměstnali dobrovolníka v administrativě. Kdyby praktik nemusel dělat sekretářku a vyplňovače, uvolní se mu hodně času,“ uvedl Šonka. Podle něj by mohli praktici také podávat lék ivermektin, který k léčbě pacientů s COVID-19 zkouší nemocnice v Brně. Jednají o tom s ministerstvem.

V pondělí se otevřela možnost registrovat se k očkování proti COVID-19 pro lidi starší 70 let. K poledni se jich zaregistrovalo asi 124 tisíc. Sedmdesátníků je v Česku zhruba milion. Od 15. ledna se mohou zapisovat k očkování lidé nad 80 let, kterých je zhruba 440 tisíc. Od února přibyla možnost registrace také pro zdravotníky a od soboty pro učitele. Těch se přihlásilo na 130 tisíc. Celkem se podle Chytré karantény k pondělí registrovalo 390 195 lidí, z toho 204 056 lidí má rezervaci termínu.

Tagy: