Němci poskytnou Česku rychlotesty na covid. Babiš je chronický lhář, zlobí se opozice

Bavorsko se Saskem, sousedící německé spolkové země, chtějí České republice poskytnout vedle očkování proti nemoci COVID-19 také rychlotesty. Na pondělní tiskové konferenci to prohlásil bavorský premiér Markus Söder. Zopakoval rovněž, že Německo nabízí Česku lůžka pro infikované. Pomoc přislíbil i Söderův saský kolega Michael Kretschmer. Německo prý čekalo, zda česká vláda požádá o pomoc. Když tak neučinila, ozvali se Němci sami. Premiér Andrej Babiš (ANO) za to schytává kritiku od ostatních politiků.

Söder řekl, že je nezbytné pomoci srdci Evropy, na které pandemie obzvláště dolehla. „Srdce Evropy, trojzemí Česka, Saska a Bavorska, koronavirem obzvláště trpí, proto musí dostat mimořádnou podporu,“ uvedl Söder a dodal: „Přejeme si také, aby od spolkové vlády a Evropy přišla další podpora ve zvýšených dodávkách vakcíny.“

„Aby mohlo fungovat, srdce, které má tři komory, a to Bavorsko, Sasko a Česko, musíme pomoci českým partnerům. Nabízíme lůžka, nemocniční lůžka, chceme společně dodat Čechům rychlotesty a také očkování,“ dodal dále Söder. Uvedl rovněž, že toto očkování míří do nejpostiženějších českých okresů a že se k němu dostanou i pendleři, kteří dojíždějí do Německa za prací. „Tím neposkytneme ochranu jen Česku, ale obzvláště pak sami sobě,“ doplnil bavorský předseda vlády Markus Söder.

Jeho saský kolega Michael Kretschmer prohlásil, že by bylo snadné očkovací látky darovat, pokud by jí byl dostatek. „To ale bohužel není případ Německa,“ konstatoval. Poznamenal, že možnosti jsou prozatím omezené, ale že i tak je nabídka otázkou vstřícného gesta. „Položili jsme si otázku, zda počkat, než nás požádají, nebo se sami zeptat. Tak jsme se zeptali,“ popsal saský premiér o nabídce očkovací látky. Na dodávce 15 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca se domluvili premiéři Saska, Bavorska a Durynska. Kretschmer doplnil, že s českou vládou jsou německé zemské vlády v úzkém kontaktu.

Kalousek: Kdyby nám mohli půjčit i schopného premiéra

V nedělní Partii na CNN Prima NEWS se přitom český premiér Andrej Babiš chválil, jak 15 tisíc vakcín od západních sousedů sehnal sám. Po tiskové konferenci jeho německého protějšku se tak Babiš dostal pod palbu kritiky zejména od opozičních poslanců.

„Včera se Andrej Babiš holedbal, že zařídil vakcíny z Německa. Dnes se dozvídáme, že tuto pomoc sami od sebe nabídli spolkoví premiéři (moc děkuji!!), protože už se na ten neutěšený stav nemohli dívat. Řídit stát jako chronický lhář,“ napsala na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek zase sdělil: „Od Bavorska i od Saska je to přátelský projev solidarity, děkujeme. Kdyby nám tak ještě mohli půjčit schopného premiéra a nějaké ty ministry.“ Poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek naopak připomněl, jak vláda v březnu 2020 vítala na letišti dodávky respirátorů z Číny. „V nouzi poznáš přátele. Shrnuto: bez koberců, mávátek, poklon, vítání na letišti. Potvrzení dobrých vztahů, které KDU-ČSL buduje několik let. Děkuji našim přátelům,“ napsal Bartošek.

Tagy: