V nemocnicích bude pomáhat až 900 vojáků. Domovům bez testů pokuty nehrozí

Jan Hamáček a Andrej Babiš

Brífink po jednání vlády

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních bude moct při zvládání epidemie koronaviru pomáhat až 900 vojáků. Shodla se na tom v pondělí vláda. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na následné tiskové konferenci také řekl, že zdravotnická zařízení, jež musí do středy otestovat lidi, kteří se v nich nacházejí, nebudou penalizována.

Nově budou vojáci nasazeni především v páteřních nemocnicích. Z původních 360 jich bude ve zdravotnických zařízeních až 900. „Jedná se zejména o uvolnění 400 vojáků se specializací ‚combat life savers‘,“ zmínil jedny z pomáhajících vojáků Blatný.

Aktuálně vojáci pomáhají podle mluvčí Generálního štábu AČR Magdaleny Dvořákové v 19 domovech pro seniory a 16 nemocnicích. Vláda limit zvýšila, protože povolený počet byl už téměř vyčerpán.

Vojáci budou mít podle Dvořákové na starosti pomocné práce. Budou asistovat třeba při hygieně pacientů či jejich polohování, transportu materiálu, na starosti budou mít také přejímání či ukládání zdravotnického materiálu, prádla a léků nebo likvidaci biologického materiálu.

Problémy s testy v domovech

Blatný na tiskové konferenci hovořil také o problému s rozvážením antigenních testů pro nemocnice a domy s pečovatelskou službou. Právě tam má dojít k plošnému testování pacientů na lůžkách. Část zařízení však stále dodávku testů nedostala.

Vláda se rozhodla termín testování neposunout. „Rozhodnutí je takové, že se nedomníváme, že by bylo potřeba měnit to usnesení, protože ve chvíli, kdy je zdravotnická zařízení nemají k dispozici, pochopitelně nemohou plnit tato nařízení a nikdo je za to nebude penalizovat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Česko bude hlídat PES

Na tiskové konferenci po jednání vlády Blatný zmínil i přípravu systému, podle něhož by se mohla uvolňovat či naopak zpřísňovat nařízená opatření. Ten již má své označení. „Myslím si, že nový systém by měl mít nějaké jméno, abychom se odkazovali na něco konkrétního. Bude nás hlídat PES, protiepidemický systém,“ řekl Blatný.

Systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření bude mít dvě úrovně. První formou tabulky určí míru omezení obecně, hotová by měla být během úterý. Druhá úroveň rozpracuje opatření v jednotlivých oblastech a resortech. „Naším cílem je, aby tak, jak bude teď manuál nastaven, byl používán zhruba do konce roku,“ dodal ministr.

Šéf resortu zdravotnictví také prohlásil, že vláda nemůže na 16. listopadu vyhlásit volno, neboť jí to neumožňuje legislativa. Přesto by však byl rád, aby se práce na tento den omezila, neboť hned 17. listopadu je státní svátek, kdy řada zaměstnanců nebude pracovat.

Vyzval tak firmy, aby znovu svým zaměstnancům pomohly maximálně využít práci z domova. Případně by si podle něj mohli lidé na 16. listopadu vzít dovolenou, „aby většina z nás mohla strávit čtyři dny mimo velká města s maximálním omezením kontaktů“.

Tagy: