Řízek za 300 korun? Chorvatsko už není levná dovolená, stěžují si čeští turisté

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko už není levná dovolená

V Chorvatsku je draho, už to není levná dovolená – hlásí turisté z Česka. Ceny potravin a nápojů v oblíbené dovolenkové destinaci stouply oproti loňskému roku až o 30 procent. Nicméně paštikáři se z českých turistů zřejmě znovu jen tak nestanou.

Obyčejný trh ve městě mimo turistická lákadla. Tam vždycky poznáte, co a o kolik je dražší. Ivan prodává svou zeleninu desítky let. Loni stalo kilo rajčat 12 kun, tedy asi 40 korun. Letos je kilo o 12 korun dražší.

„Šlo to nahoru, ale není to nic strašného,“ popisuje prodejce zeleniny Ivan. A nárůst potvrzují i další. „Všechno je dražší. Museli jsme dát vyšší cenu než loni,“ doplňuje prodejkyně zeleniny Lena.

Venku před tržnicí Josip prodává domácí med a broskve. Musí, všechno je dražší a on si tak přivydělává k důchodu. „Platy a důchody zůstaly stejné, ale ceny rostou na celém světě. Je krize,“ odůvodňuje obyvatel Lubině.

Podražily i potraviny v obchodech. Až o 20 procent. A nahoru šly i ceny v restauracích. Řízek za téměř 300 korun, saláty v průměru za 270. Za oběd či večeři se čtyřčlenná rodina pod tisíc korun nedostane. Potvrzují Češi na dovolené.

Například turistka ze Zlína si na oběd zašla do jedné z místních restaurací. „Oproti minulému roku tam je určitě rozdíl, až třicet procent,“ přiznává paní Jana. „Byli jsme před dvěma roky a je to radikální rozdíl. Co si pamatuju, pivo na pláži stálo 17 kun, teď je za 30,“ stěžuje si Honza, turista z Brna.

Shodují se ale, že kvůli drahotě si dovolenou kazit nebudou a rozhodně si s sebou nepřivezli levné jídlo, což potvrzuje i majitel restaurace Rišo. Hanlivé označení paštikáři nemá rád. „Češi budou vždycky chodit do restaurací. Není pravda, že si sem Češi berou jídlo sami. To dělají i Němci, Italové, Rakušani,“ říká majitel restaurace.

I přes inflaci a rostoucí ceny ale čeká Chorvatsko rekordní sezónu. Vždyť jen Čechů má letos přijet téměř 900 tisíc.

Tagy: