Drobné mince razí už 30 let. Do oběhu jich Česká mincovna poslala miliardy

Cihličky lze pořídit v různé hmotnosti

Interview PLUS (17)

Už třicet let razí české mince, kterými všichni platíme den co den. Za tu dobu jich do České národní banky dodala na tři a půl miliardy. Umí ale vyrazit také mince na zakázku. Ta nejmenší, kterou zdejší mistři medailéři vyrobili, váží půl gramu a měří jedenáct milimetrů. Ty největší oproti tomu váží deset kilogramů a jsou zapsané v Guinessově knize rekordů. Hlavním tématem dalšího dílu pořadu Interview Plus byla Česká mincovna.

Na otázky moderátorky Michaely Dragounové odpovídal Aleš Brix, člen představenstva České mincovny zodpovědný za obchod a marketing. První oběžnou mincí v České republice podle něj byl padesátihaléř.

Jedinečný design mincí

Každý rok se najde někdo, kdo se pokusí padělat české bankovky. Například v roce 2016 jich Česká národní banka zachytila více než dva tisíce. Někteří podvodníci se pokoušejí i o padělky mincí, nicméně jak říká Aleš Brix, ty mají takřka nulovou šanci na úspěch. „To vůbec nedává smysl. Na výrobu mincí je potřeba velké know how a zároveň se to v momentě, kdy na to nemáte ty správné nástroje, nevyplácí. Padělek je velmi rychle rozpoznatelný.“

Aby mohla kovové mince vyrábět, musí Česká mincovna procházet řádným výběrovým řízením. „Procházíme standardním výběrovým řízením na výrobu jakékoliv mince nebo medaile pro Českou národní banku. A zatím konstatujeme, že díky erudici, kvalitě a i díky tomu, jak poctivě Česká mincovna svoji práci za těch 30 let odvádí, máme ve výběrových řízeních úspěch,“ je spokojený Aleš Brix. A dodává, že denní produkce běžných mincí se může vyšplhat až na dvě stě padesát tisíc kusů.

Všechny přitom mají svůj jedinečný design, na němž pracují talentovaní medailéři. Ty Česká mincovna dlouhodobě podporuje i na samém startu, při studiu. „Především podporujeme vzdělání nových autorů a nových medaillerů. Tam si vybíráme a potom spolupracujeme s renomovanými výtvarníky a medailery. Škála těch lidí je velmi široká,“ vykládá Aleš Brix v Interview PLUS.

Mince a medaile na zakázku

Kromě běžného oběživa Česká mincovna razí také investiční nebo pamětní mince a medaile. Ty lze vyrobit i na zakázku. „Vy si můžete zadat svoji vlastní výrobu. Záleží, jestli si vyberete, že budete vyrábět ze zlata nebo ze stříbra. Zlato, je zhruba čtyřicetkrát až padesátkrát dražší než stříbro, podle toho, jak osciluje cena. Samozřejmě i podle typu výroby, ražby a použité technologie,“ vysvětluje Alex Brix, podle čeho se odvíjí cena mincí. Ta se prý může od desítek tisíc korun vyšplhat i k milionům.

Česká mincovna ovšem běžně razí mince i z jiných kovů, nejen ze stříbra a zlata. „Ve výrobě s oblibou říkají, že každý kov jinak teče. My vyrábíme z platiny, což není úplně běžné, mince jsme vyráběli také z palladia. Potom samozřejmě z běžných kovů, jako je mosaz, měď atd.,“ vyjmenovává jednotlivé materiály člen představenstva České mincovny.

Kdo chce, může využít talentu a nápadů mistrů medailérů přímo z České mincovny. Anebo přijít s vlastním návrhem designu. „Máme svoje kreativní kolegy a dílnu, kde děláme návrhy. Realizujeme buď klasickým stylem tužka-papír, a to jsou asi ty nejatraktivnější a nejlépe provedené. Potom se samozřejmě dá použít i elektronika, ale můžete si přinést vlastní návrh, my jej uzpůsobíme tak, aby z něj bylo možné vyrobit minci nebo medaili,“ říká Alex Brix.

3x NEJ

Česká mincovna má jedno ze svých děl dokonce zapsané v Guinessově knize rekordů. V té se umístila desetikilová zlatá mince, která se vyrábí sériově. Má průměr 165 mm. Dalším vzácným kouskem je jednorázově vyrobená mince k příležitosti stého výročí československé měny, která je největší na světě.

„Naše největší mince světa je deponovaná v České národní bance, je to 130 kilo zlata a má 53,5 centimetru v průměru. A má asi největší český nominál, je to 100 000 000 Kč,“ uvádí Aleš Brix.

Naopak nejmenší mince váží půl gramu a v průměru měří 11 mm.

Jak ale říká Aleš Brix, Česká mincovna má za sebou ještě větší úspěchy. „Čím se skutečně chlubíme, je to, že jsme na mapu světa umístili dnes již velmi známou minci Český lev, která se rozšířila poměrně rychle a je velmi vyhledávaná, ať už za oceánem, nebo v České republice,“ říká s tím, že mince byla vyrobena rovněž u příležitosti oslav vzniku České republiky. „První kusy jsme vyrobili v roce 2017 a potom s rokem 2018 jsme ji dokázali rozšířit i do světa.“

Od tolaru k dolaru

A přidává i historickou zajímavost, která možná leckoho překvapí.

„Česká republika před pěti sty lety dala vzniknout dolaru. Možná se to zdá až nemožné, ale tehdy v Jáchymově vznikl stříbrný tolar, který dal potom při obchodních cestách Holanďanů a Španělů vzniknout americkému dolaru a jejich první stříbrné minci.“

S mincemi se kromě historie dá myslet i na budoucnost. „Dá se spořit. Člověk ukládá své peníze, zvlášť v dnešní době poměrně vysoké inflace, do drahého kovu. Stačí mít zřízený běžný účet a trvalý příkaz a vyberete si na stránkách mincovny typ produktu, anebo podle měsíční částky a můžete spořit na zlato nebo stříbro, které si sami vyberete,“ upřesňuje Aleš Brix, jak to s investicemi do drahých kovů v České mincovně chodí.

Tagy: