Zničení dronu mohl nařídit Putin, míní americký generál. Co bezpilotní letoun umí?

Zničení amerického dronu MQ-9 Reaper ruskou stíhačkou mohlo být nařízeno samotným prezidentem Vladimirem Putinem. Pro CNN to řekl americký generál ve výslužbě James Marks. Podle něj ruská hlava státu nechce jít do přímého konfliktu s USA a jejich spojenci, kteří podporují Ukrajinu, ale nevadí mu operovat v tzv. šedé zóně. K čemu Američané zmiňovaný bezpilotní letoun vůbec používají a co všechno umí?

„Řekl bych, že to bylo řízeno shora,“ komentoval pro CNN vysloužilý americký generál James Marks s dovětkem, že tak to v „autokratických režimech funguje“. Ten jako viníka celé situace vidí ruského prezidenta Vladimira Putina, který podle jeho mínění „operuje v šedé zóně“.

USA společně se Severoatlantickou aliancí (NATO) mocně podporují Ukrajinu finančně i vojensky, ale nezapojují se do bojů. Putinovo Rusko se tak může snažit vyhrotit situaci, připomíná Marks. „Putin nepůjde do přímé konfrontace s NATO a USA, tak bude operovat v šedé zóně, čímž může dávat najevo svůj postoj,“ řekl pro CNN generál ve výslužbě. Kromě toho dodal, že Kreml si zničením amerického dronu pokouší vytyčit sféru vlivu nad Černým mořem.

Unese až 16 raket

Samotný dron MQ-9 Reaper americké armády, do kterého ruská stíhačka bez jakékoliv předešlé provokace naletěla a zničila ho, rozhodně není levná hračička. Jeho cena je kolem 32 milionů amerických dolarů (přes 720 milionů korun).

ČTĚTE TAKÉ: Válku už zažily, hladovět se nebojí. Ukrajinské babičky vypráví, jak se postavily invazi

Britský deník The Guardian popisuje, že se tento druh bezpilotního letounu primárně využívá k průzkumu, ale je možné jej nasadit i do bojové akce. Dokáže totiž unést až 16 raket Hellfire, které běžně pálí vrtulníky, například známý bitevník AH-64 Apache.

MQ-9 Reaper je schopen vydržet ve vzduchu až 24 hodin, díky čemuž je velmi vítanou akvizicí pro armádu, která potřebuje zajistit rozsáhlý průzkum oblasti. Na dálku jej řídí hned dvojice operátorů. Jeden pilotuje, druhý řídí sensory, případně zbraňový systém.

USA mají ve své výzbroji více než 360 těchto bezpilotních letounů, které využívají již od roku 2007. Kromě Američanů reapery nasazují také Britové. Ti mají zatím jen devět kusů, ale objednali si další.

Američané ukázali video ze srážky

Americké ministerstvo obrany během čtvrtka zveřejnilo video ze zmiňovaného dronu, které zachycovalo samotný náraz s ruskou stíhačkou Su-27. Podle záběrů se ruský pilot nejméně dvakrát odhodlal na dron naletět. Kromě toho v jeho blízkosti vypustil palivo. Bezpilotní letoun USA se posléze zřítil do Černého moře.

Moskva srážku s americkým dronem popřela a odmítla, že by se její pilot choval bezohledně a nebezpečně. Rusové posléze uvedli, že se pokusí trosky dronu z moře vylovit.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou už kvůli válce na Ukrajině mimořádně napjaté. Kvůli kolizi ruské stíhačky a amerického dronu však došlo k obnovení kontaktu mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a jeho ruským protějškem Sergejem Šojguem. Jednali spolu i americký předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley a náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Tagy: