Drony jsou nebezpečím už pro celou Moskvu, řekl Just. Popsal i velkou ostudu ruské armády

Drony útočí na Moskvu stále častěji.

Ruská protivzdušná obrana v noci na čtvrtek zneškodnila tři ukrajinské drony, uvedlo to ruské ministerstvo obrany. Jeden stroj byl sestřelen i v Moskevské oblasti. Podle Jiřího Justa se situace v poslední době změnila a bezpilotní letouny mohou v ruské metropoli udeřit prakticky kdekoliv. Novinář žijící v Moskvě pak ve vysílání CNN Prima NEWS okomentoval i případ ruského pilota, který dezertoval na Ukrajinu, a návštěvu amerického ministra zahraničí v Kyjevě.

Obyvatelé Moskvy si podle Justa už do jisté míry na útoky dronů zvykli, ale stále je překvapují. „Původně ty drony, pravděpodobně ukrajinské, létaly pouze z jednoho směru. Teď ale na Moskvu útočí z různých směrů, a to Rusům přijde značně netypické. Pokud někteří Moskvané doufali například v to, že je nezasáhne, protože žijí na severozápadě nebo východě Moskvy, tak se nyní ukazuje, že ty drony jsou schopny zasáhnout nebo alespoň doletět do jakéhokoliv místa Moskvy, a to samozřejmě vytváří jisté napětí,“ popsal Just pro CNN Prima NEWS s tím, že si nebezpečí uvědomují i lidé, kteří se o válku zajímají jen okrajově.

Podívejte se, jak aktuálně vypadá postup ukrajinské protiofenzivy:

Protivzdušná obrana má, co se Moskvy týče, vysokou úspěšnost sestřelování dronů, takže zhruba 90 procent bezpilotních letounů nedoletí až do cílového místa. Na jiných místech Ruska je ale situace odlišná. „Pokud se podíváme na útoky například v Belgorodské nebo Brjanské oblasti, tedy míst, která se nacházejí nedaleko nebo přímo na hranici s Ukrajinou, tak tam, lidově řečeno, ruská protivzdušná obrana nestíhá. Ty škody, a dokonce i oběti jsou tam samozřejmě mnohem větší než v Moskvě,“ řekl Just.

ČTĚTE TAKÉ: Třetí světová válka už začala, řekl poradce Zelenského. NATO podle něj hraje mrtvého brouka

Novinář žijící v Moskvě okomentoval i dění okolo ruského pilota, který s vrtulníkem dezertoval na Ukrajinu, kde ho čeká i mnohamilionová odměna. Just případ označil za „velkou ostudu ruské armády“. Propagandistická média podle něj tuto kauzu zcela ignorují. Ruští váleční blogeři ale událost hojně komentují a diskutuje se i na sociálních sítích.

„Hovořilo se o tom, že se jednalo o omyl, že pilot zabloudil a Ukrajinci ho zajali. Nyní se už hovoří o tom, že je vlastně zrádce. Nejenom kvůli tomu, že vzal peníze, ale že i nějakým způsobem napomohl, aby byli zlikvidováni dva členové jeho posádky. Tudíž se ty emoce, alespoň na sociálních sítích, skutečně vychylují z jedné strany na druhou,“ popsal Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Naopak návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Kyjevě dávají ruská média velký prostor. „Ta propagandistická hovoří takovým stylem, že Blinken přijel jako pán Ukrajiny učit Volodymyra Zelenského, že (Blinken) přijel na kontrolu Ukrajiny atd. Tudíž je tam, řekněme, taková typická ruská nadřazenost a nedůvěra v to, že by pánové Blinken a Zelenskyj mohli jednat jako rovní partneři. Promítá se do toho současný vztah Ruska jak Ukrajině, tak ke Spojeným státům,“ uzavřel Just.

Tagy:
útok Moskva dron Ukrajina Jiří Just Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev protivzdušná obrana Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevská oblast