Důchodová reforma v tašce či sundání evropské vlajky. Jednání poslanců připomínalo grotesku

Tomio Okamura čelí vládním poslancům s vlajkou EU

Sněmovna projednává úsporný balíček

Úterní mimořádné jednání Poslanecké sněmovny místy připomínalo grotesku. Zatímco například opoziční poslanci kritizovali vládu za podobu penzijní reformy, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že už v roce 2014 se předseda hnutí ANO Andrej Babiš chlubil, že nosí hotovou důchodovou reformu v tašce.

Ještě groteskněji však působilo, když se poslanci SPD v úvodních hodinách jednání ještě před schválením programu zaměřili spíše na odstranění evropské vlajky z budovy Sněmovny než na témata úterní schůze.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina má čas na získání území jen do konce roku. Pak bude muset vyjednávat, řekl Pavel

„Sundejte už tu vlajku Evropské unie, paní Pekarová Adamová, kterou jste sem dala. My ji tady nechceme, většina občanů České republiky nedůvěřuje Evropské unii, přestaňte tady z toho dělat nějakou Evropskou unii, my tady chceme dvě české vlajky,“ řekl ve svém projevu Okamura.

Na Okamurovy výzvy k sundání evropské vlajky zareagovaly dvě vládní poslankyně Martina Ochodnická (TOP 09) a Marie Jílková (KDU-ČSL), které se před řečnický pultík postavily právě s praporem EU.

Na to Okamura vyrukoval tím, že zmíněné poslankyně ani nezná. „Tady poslankyně, jejichž jména neznám, ale jsou vládní, přede mnou vyvěsily vlajku Evropské unie. Nemusíte ji vyvěšovat, já ji znám, protože paní Pekarová ji tady vyvěsila,“ dodal předseda SPD sarkasticky.

V podobném duchu také navázal jeho spolustraník Radim Fiala, který neustále požadoval, aby mu předsedající Věra Kovářová (STAN) sdělila jména poslankyň s evropskou vlajkou. „Já vás prosím a slušně vás žádám, paní předsedající, abyste mi vaším prostřednictvím řekla, jak se jmenují paní, dámy, kolegyně, abych je mohl vaším prostřednictvím oslovovat,“ sdělil před poslanci.

To se však Kovářové nelíbilo. „Pane předsedo, takhle ne. Já vás vyzývám k pořádku. Prosím, nezesměšňujte jak své kolegyně, tak jednání této Sněmovny,“ řekla.

Důchodová reforma v tašce

Ani poté, co se po skoro čtyřech hodinách poslanci dostali k samotnému schválení programu úterní mimořádné schůze, se debata příliš neurychlila. Například exministryně financí Alena Schillerová (ANO) kritizovala vládní strany, že s reformou měly přijít, když vládly v minulých dekádách.

„Ideální čas byl promrhán. Byl na přelomu milénia v době, kdy mnohé ze stran vládní koalice byly při moci. V tomto období jsme ještě zdaleka tak výrazně necítili stárnutí populace jako dnes. Navíc jsme v té době měli mimořádné příjmy z privatizace, které měly být zcela logicky použity na mimořádné výdaje na důchodovou reformu,“ uvedla Schillerová.

Jurečka však připomněl, že ani hnutí ANO za osm let ve vládě s penzijní reformou příliš nehnulo. „Andrej Babiš tady opakovaně jasně říkal, že důchodová reforma je pro něj priorita a že ji udělá. Když byl ještě v koaliční vládě Bohuslava Sobotky, zvýšeným hlasem argumentoval, že má důchodovou reformu v tašce a že ji do tří měsíců představí. To byl někdy duben roku 2014. Za těch osm let se nestalo vůbec nic,“ sdělil ministr

Podle Schillerové však za to mohl covid. „Ano, nepřipravili jsme ji, bojovali jsme s covidem. Nevymlouvám se, přiznávám to,“ uvedla. Podle vládních poslanců však nemá hnutí představu o reformě ani dnes. „Zajímalo by nás, zda-li má opozice svůj návrh důchodové reformy a jestli ho můžeme vidět. Jestli máte nějaký náčrt na A4,“ rýpnul si do hnutí ANO poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL).

Tagy: