Pozitivní antigenní test a příznaky stačí. Lidé se vyhnou potvrzujícím PCR testům

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Důkazem o prodělání covidu bude nově u lidí s příznaky i pozitivní antigenní (AG) test. Ministerstvo zdravotnictví od středy ruší část mimořádného opatření z března loňského roku, kde bylo povinné potvrzení pozitivního výsledku antigenního testu dalším PCR testem.

Důkazem o prodělání covidu bude nově i pozitivní antigenní test a příznaky. Ministerstvo zdravotnictví od středy ruší povinné potvrzení PCR testem. Poskytovatelé zdravotních služeb, kteří testovali rychlejší antigenní metodou vyhodnocovanou na místě, měli v případě pozitivního testu dosud povinnost vystavit testovanému rovnou žádanku na PCR test, který vyhodnocují laboratoře.

„Osobě, která měla pozitivní výsledek rychlého antigenního testu (...), bylo pak nařízeno podrobit se konfirmačnímu PCR testu, který jí byl indikován, bez prodlení,“ píše ministerstvo v odůvodnění změny.

Ta vychází také z únorového nařízení Evropské komise, které pro vydávání evropských certifikátů o prodělání nemoci COVID-19 uznává i pozitivní výsledek antigenního testu. „Podmínkou pro vydání certifikátu o prodělání onemocnění COVID-19 je kromě provedení testu zdravotníkem také přítomnost příznaků onemocnění COVID-19 u testované osoby,“ uvedlo ministerstvo. Testovací sada musí být také jednou ze schválených pro použití v EU.

Testuje se čím dál tím méně

Počty testů na koronavirus v ČR setrvale klesají od konce letošního ledna. Prvního února bylo více než 156 tisíc lidí testováno metodou PCR a dalších téměř 29 tisíc antigenními testy. O měsíc později byla PCR testů pětina a antigenních třetina. Na začátku dubna byl počet PCR testů proti únoru téměř osminový a antigenních testů pětina.

V dubnu se počty odhalených pozitivních případů v pracovních dnech pohybují mezi čtyřmi a sedmi tisíci. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na konci března uvedl, že reálné počty nově nakažených, kteří nemají příznaky nebo nejdou na testy, je dvakrát až třikrát vyšší.

Největší podíl testů denně tvoří testy preventivní a plošné. Do těchto statistik se započítávají testy, na které se lidé vydají sami. Většinou pro ně využívají možnost nechat se jednou měsíčně otestovat zdarma, tedy z veřejného zdravotního pojištění.

Z pondělních 23 tisíc testů bylo téměř 39 procent těchto preventivních testů, 37 procent bylo testů diagnostických, na ty nemocné s příznaky odeslal lékař. Zbývající asi čtvrtina byly testy epidemiologické u lidí, kteří přišli s někým nakaženým do kontaktu.

Antigenní testy v současné době využívají pro rychlou diagnostiku pacientů, kteří přicházejí do ordinací s příznaky, praktičtí lékaři. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) začíná být spolu s koronavirem dominantní i chřipka.

Certifikáty o očkování, negativním testu nebo o prodělání nemoci se v současné době v Česku lidé nikde prokazovat nemusí. Jsou ale dál povinné například pro turisty mířící do Rakouska.

Tagy:
nemoc testování Státní zdravotní ústav příznaky Ladislav Dušek Česko COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR PCR Test rychlý antigenní test