Dva světy v Pekingu. Reportáž CNN ukazuje atmosféru v olympijské covidové bublině

Jídlo sportovcům budou v Pekingu servírovat roboti.

Život v olympijské bublině (zdroj: CNN)

Heslem zimních olympijských her v Pekingu je „Společně pro sdílenou budoucnost“. Je to hezká myšlenka. Ale každodenní život v čínském hlavním městě je na hony vzdálený od atmosféry olympijského ostrůvku a lidé obývající tyto dva světy spolu ve skutečnosti nesdílí vůbec nic.

Čína na začátku pandemie nastavila taktiku, kdy se snaží udržovat počty nakažených kolem nuly. A v této strategii pokračuje i přes vlnu omikronu a konání olympijských her. Během uplynulého týdne bylo v této zemi hlášeno pouze 237 příznakových případů nákazy. Jenže příletové testy a následné každodenní testování účastníků her odhalily už dalších 200 pozitivních výsledků.

„Systém takzvaného ‚uzavřeného okruhu‘ znamená, že olympijští účastníci přijíždějící z jiných zemí se nebudou moci volně pohybovat a navštěvovat ikonická turistická místa,“ popsal z Číny David Culver, mezinárodní korespondent americké televize CNN.

Technologie hrají v olympijské bublině prim a nahrazují mezilidské kontakty. V mediálním centru servíruje jídlo robot a nápoje míchá a podává robotický barman.

Do organizace se zde zapojil pouze omezený počet pekingských obyvatel, kteří se starají o olympioniky a realizační týmy. Například zajišťují jejich dopravu. I oni budou muset zůstat několik týdnů odloučeni od svých rodin a přátel.

Jak to teď v Pekingu vypadá, na to se můžete podívat v přeložené reportáži americké CNN v úvodním videu.

Tagy: