Ruští vojáci, kteří odmítají bojovat: Velitelé nás nechávají o hladu a hrozí nám popravou

Ruští mobilizovaní branci

Válka na Ukrajině (8.11.2022 9:00)

Mnozí Rusové museli nuceně narukovat poté, co je jejich prezident Vladimir Putin povolal do boje v rámci vyhlášené mobilizace. Oficiálně mají podstoupit výcvik, což se ale ne vždy děje, a následně vyrazit válčit na Ukrajinu. Někteří rekruti však bojovat odmítají. Pro ty má Kreml připravené speciální místo – uzavřené tábory, kde jim hrozí smrt a zapomenutí.

Jedním z ruských vojáků, kteří byli mobilizováni a bojovat proti Ukrajincům se jim nechce, má být manžel Eleny Kašininové. Podle ní má sice za sebou vojenskou službu, tu však strávil výhradně coby technik opravováním vozidel a obrněnců. Nemá prý žádnou bojovou zkušenost. Společně s dalšími měl podepsat zprávu, že se odmítá zapojovat do bojových operací.

„Když byli na střelnici, tak měli střílet z útočné pušky. Jeho puška měla poničená a pokřivená mířidla, tudíž s ní nedokázal nic trefit na 400, ale ani na 100 metrů. Další den kopali zákopy a to byl celý jejich vojenský výcvik,“ popsala žena, jejíž manžel měl zamířit do války. Dodala, že její muž pracoval v těžebním průmyslu, z něhož by lidé neměli být povoláváni, neboť spadají do důležité infrastruktury. Její manžel však toto štěstí očividně neměl.

Podle Eleny je její muž na Ukrajině již od 2. října. O několik dní později se s ní měl spojit a popsat jí, že čerstvě mobilizovaní Rusové okamžitě míří do zákopů a mají za úkol útočit na ukrajinské pozice. Manželce měl údajně dokonce říci, že zabíjet nechce. To si prý raději „bude zakrývat oči a uši a počká na popravčí četu“. Tou mu prý měl vyhrožovat jejich velitel, stejně jako dalším odpůrcům bojů.

Žena pro ruský web The Insider řekla, že její manžel s dalšími branci následně čelili hrozbě, že „budou zastřeleni, jejich těla hozena do jámy a blízkým armáda řekne, že zmizeli v boji“. „Leno, možná mě dneska zastřelí,“ měl říci své manželce zmíněný Rus. Podle ní byl on a ostatní odbojní rekruti uvrženi do sklepení, kde byli drženi dva dny. „Drželi je ve sklepení a nutili je odvolat svá slova,“ dodává Elena.

Namísto jídla výhrůžky popravou

Tábor se má nacházet u vesnice Zavitne Bažanja v Doněcké oblasti, tedy na území, které oficiálně náleží Ukrajině, ale již léta ho kontrolují Rusové, respektive proruští separatisté.

Elena pro The Insider doplnila, že z pracoviště jejího muže dorazilo na Ukrajinu i několik dalších mobilizovaných, přestože se za ně měl jejich šéf zaručit, že jde o lidi spadající do důležité obranné infrastruktury Ruské federace, tudíž nemají být odvedeni. Verbířům to však prý bylo jedno a muže odvedli stejně.

Poslední zpráva od nich přišla před několika dny, když jeden z držených Rusů volal své rodině. Popsal jim, že společně se zbytkem mužů, kteří rovněž odmítají bojovat, nedostal již třetí den žádné jídlo, nemají prý žádné hygienické pomůcky a dosud jim nikdo oficiálně nesdělil, proč jsou takto zajištěni. Místo toho jsou prý uráženi, jsou označováni za zrádce a prý jim hrozí popravou.

Mobilizace vyvolala odpor i vlnu emigrace

Mobilizace se podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua měla týkat až 300 tisíc ruských mužů. Údajně měli být do služby povoláni pouze muži s vojenskou zkušeností nebo záložáci. Objevilo se však bezpočet zpráv, zejména ze vzdálenějších koutů Ruské federace, že náboráři berou v podstatě každého muže, na kterého narazí.

Někteří z Rusů se rozhodli svůj nesouhlas dát najevo tím, že vyšli do ulic ruských měst. Mnohde však tyto protesty byly bez milosti násilně potlačeny a odpůrci mobilizace zadrženi. Mnozí pak dokonce přímo ve vazbě dostali své povolávací rozkazy.

Putinova mobilizace zároveň vedla k tomu, že se statisíce Rusů rozhodly utéct z vlasti. Ve velkém začali skupovat letenky do zemí, které ještě Rusku neuzavřely svůj vzdušný prostor. Mnohakilometrové kolony se pak tvořily na hranicích se zeměmi, které s Ruskem sousedí.

Tagy:
válka jídlo Vladimir Putin poprava Ukrajina manželé Rusko Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu