Ekonom: Čeká nás utahování opasků. Kdo chce na Vánoce ušetřit, může mít místo kapra kuře

Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka (1227)

Česko čekají vzhledem k rostoucí inflaci obzvlášť drahé Vánoce, shodují se experti. Zvedají se ceny potenciálních dárků, které skončí pod stromečkem, ale i potravin. Víc peněz tak Češi zaplatí i například za štědrovečerní večeři.

Česko se stále vzpamatovává z páté covidové vlny, k tomu čelí energetické krizi a zvyšující se inflaci. Přesto to vypadá, že si Češi letošní Vánoce chtějí užít se vším všudy. Třeba podle prosincového průzkumu agentury Ipsos hodlá každý čtvrtý Čech za vánoční dárky utratit více než 7500 korun.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy ale nejde jen o samotné dárky. „Vyšlo nám, že třetina lidí za Vánoce utratí víc i kvůli lepšímu jídlu nebo že si vyjedou mimo své bydliště. Dárků bude zhruba stejně jako minulý rok, ale investice budou asi u třetiny větší,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Prý nejde ani tak o to, že by si lidé chtěli dopřát většího luxusu než před rokem, ale spíš o již zmíněný růst inflace.

„Cena kaprů poskočila o 15 až 20 procent. Jejich výlov je manuálně velice složitá práce. Krmení je také dražší. Co rovněž poskočilo, jsou personální záležitosti. Sehnat vůbec brigádníka, který kapry bude prodávat, je složitější. Ceny běžných potravin sice rostou pomaleji než vlastně u všeho ostatního, prodražuje se ale všechno,“ doplnil Prouza.

S tím souhlasil také ekonom Lukáš Kovanda. „Když se koukneme na ceny jednotlivých potravin – zdražuje máslo, olej, brambory, mouka, o kaprech už tady byla řeč. Kdo chce o Vánocích ušetřit, může si dát místo kapra kuře. Cena drůbeže je totiž podobná jako minulý rok. I když to asi není to pravé ořechové ke štědrovečerní večeři,“ zmínil Kovanda.

Mnoho Čechů přitom v posledních letech kapra vyměnilo za kuřecí či vepřové řízky, a to bez ohledu na cenu. Podle průzkumu společnosti Bohemia Sekt je dokonce smažený vepřový či kuřecí řízek na talíři české štědrovečerní tabule už častěji než kapr. Za to podle průzkumu může především skupina Čechů mladších 30 let.

Letos se tak může stát, že se kapra o Vánocích vzdají další rodiny, tentokrát však ne z důvodu chuťových preferencí, ale kvůli ceně. „Čeká nás utahování opasků, možná největší od 90. let. Inflace poroste víc než výdělky. Lidé mají velkou obavu. Jsou pak méně smělí ohledně spotřeby,“ dodal Kovanda.

Tagy: