Němci trpí syndromem deb*lních myšlenkových pochodů, prohlásil o lockdownech ekonom

Miroslav Ševčík

360° 11.11.2021

Německo zařadí Česko na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí, což bude problém zejména pro neočkované. Podle ekonoma Miroslava Ševčíka mají naši sousedé „syndrom deb*lních myšlenkových pochodů“. Společně s ekonomem Lukášem Kovandou se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli na tom, že tvrdá opatření nemají smysl a jen dopadají na ekonomiku.

„U Německa mě to nepřekvapuje, trpí syndromem deb*lních myšlenkových pochodů. Bude to mít ekonomický dopad nejen na ně, ale i na nás. Zimní sezonu to může ovlivnit i v Itálii. Všechny lockdowny na základě pochybných dat jsou zcestné,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Ševčík.

Neočkovaní proti covidu budou muset od neděle po vstupu do Německa na deset dní do karantény, její předčasné ukončení po pěti dnech je podmíněno negativním testem. Podobná pravidla platí pro děti mladší 12 let, pro které zatím není dostupná vakcína. Nemusí předkládat negativní test, ale musí na pět dnů do karantény.

Podle Kovandy nás letos čeká mrtvá zimní sezona. „Lidé spontánně tuší, že bude krušno. Gastronomické podniky jsou navíc vykrvácené z předchozích lockdownů. Na kompenzace by bylo, ale pokud chce nastupující vláda dostát svému slibu, nebude se zadlužovat,“ vysvětlil.

Česká vláda by v pátek měla oznámit zpřísnění opatření, ve hře je takzvaný rakouský scénář, tedy neuznávání negativních testů v restauracích či službách. Rakušané navíc v některých částech země zavádějí restrikce, že neočkovaní budou moci vycházet z domu jen v nejnutnějších případech.

Mašek je pro povinné očkování

Například expert Pirátů na zdravotní právo Ondřej Dostál je ale odpůrce takového modelu. Podle něj je diskriminační pro lidi, kteří prodělali covid a riziko pobytu na JIP je u nich díky protilátkám minimálně srovnatelné s očkovanými.

„Možná bychom se dostali až za hranu nouzového stavu. Jedná se o zavedení nepřiznaného povinného očkování. Pokud chce být vláda poctivá, má jít cestou povinného očkování, ne ho vynucovat na dobrovolnosti,“ uvedl Dostál.

Poslanec hnutí ANO Jiří Mašek by volil cestu povinného očkování. Možný rakouský scénář by v Česku uvítal. „Udělali jsme chybu, že jsme nepřestali proplácet testy už od září, přineslo by to víc očkovaných. Rakousko je na tom lépe, my se pomalu blížíme,“ konstatoval.

Kovanda a Ševčík se v následné debatě shodli, že česká vláda nepostupuje správně. Na konto kabinetu Andreje Babiše (ANO) a resortu zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO) použili velmi kritická slova.

Potřebujeme Baťu a Rašína

„Politici jedou jeden směr, mají tunelové vidění. Myslím, že naši předci, kteří bojovali ve válce, by se chytali za hlavy, z čeho jsme pokakaní. Lockdown měl smysl v loňském roce, nyní ale vidíme, že proočkovanost nezabírá,“ prohlásil Kovanda. Musíme prý najít balanc mezi ekonomikou a ochranou zdraví, protože dluhem zatěžujeme budoucí generace.

Ševčík dokonce volal po výměně vládních personálií. „Vraťme se ke zdravému selskému rozumu, potřebovali bychom třeba Tomáše Baťu a na ministerstvo financí Aloise Rašína. Nemuseli bychom opakovat chyby, jaké dělají Němci. Šli bychom vlastní cestou,“ zdůraznil.

Tagy: