Elitní bankéři v Davosu řešili kryptoměny i CBDC. Jaká bude budoucnost financí?

Klaus Schwab, zakladatel Světového ekonomického fóra, diskutuje s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Cryfin aktuality, 18. díl

Ve švýcarském Davosu se konal tradiční a prestižní mítink Světového ekonomického fóra, na který zavítali přední bankéři, politici a byznysmeni. Řeč přišla i na kryptoměny a hlavně na CBDC – digitální měny centrálních bank. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Zatímco vlády a státní banky během roku řeší lokální finanční problémy, kurz globální ekonomické politiky se určuje v Davosu. V poetickém a překvapivě malém švýcarském městečku se tradičně scházejí přední osobnosti světa bankovek na akci Světového ekonomického fóra (WEF).

Státy už dlouho koketují s myšlenkou vlastních digitálních měn. Na rozdíl od decentralizovaných kryptoměn by ale CBDC spadaly přímo pod správu centrálních bank a vlád daných zemí. Z výroků řečníků v Davosu vyplývá, že příchod CBDC je už za dveřmi.

„Guvernér Francouzské národní banky François Villeroy de Galhau řekl v rámci WEF, že do tří let bude v oběhu CBDC některé z relevantních mocností užívané na denní bázi,“ uvedl Cryfin. Šéfka Mezinárodního měnové fondu Kristalina Georgievová pak očekává příchod CBDC do pěti let.

V Davosu se hojně probíraly také kryptoměny a možná překvapivě v často pozitivním kontextu. Fóra se ostatně účastnily i tváře kryptoměnového světa. Šlo o lidi spojené se stablecoinem USDC a kryptoměnou Ripple.

Diamanty za bitcoin

Docela jiné finanční otázky teď řeší ve Středoafrické republice, kde před časem přijali bitcoin jako oficiální platidlo. Postupně tam má vznikat potřebná infrastruktura, aby lidé mohli touto kryptoměnou opravdu platit.

„Cílem je také přitáhnout zahraniční investory, které budou lákat na daňové pobídky. Za bitcoin bude možné nakupovat půdu i suroviny jako diamanty, zlato nebo lithium,“ přiblížil Cryfin.

Kult jménem GameStop

Z popela mezitím povstává společnost GameStop. Ta se dostala do povědomí širší veřejnosti na začátku minulého roku. Velcí investoři totiž společnost na burze shortovali a věštili její pád, jenže se proti nim postavili zapálení střadatelé ze sociální sítě Reddit, kterým se podařilo cenu akcií vyhnat vzhůru. Správci velkých fondů tak přišli o miliardy.

Teď chce GameStop vstoupit do světa digitálních mincí. Prodejce her spustil kryptoměnovou peněženku, na které si mají uživatelé uchovávat zakoupená NFTs. Digitální umění budou mít ve správě sami investoři a nikoli GameStop.

Tagy: