Energetika, uprchlická vlna či evropská ekonomika. Fiala představil priority předsednictví

Petr Fiala

Petr Fiala v Evropském parlamentu

České předsednictví Radě EU se bude opírat o pětici priorit. Vyřešení uprchlické vlny, přípravu poválečné obnovy Ukrajiny, energetickou bezpečnost Evropské unie, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost vůči vnějším i vnitřním hrozbám pro demokracii. Během projevu v Evropském parlamentu je představil český premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády rovněž požádal europoslance, aby nevyřazovali jádro z taxonomie čistých energetických zdrojů.

„Témata a priority vznikaly mnoho měsíců, 24. únor 2022 ale naše priority otočil vzhůru nohama. Za hranicemi Evropské unie probíhá válka, klasický konvenční konflikt, o kterých jsme si mysleli, že jsou minulostí,“ zahájil český premiér Petr Fiala projev v Evropském parlamentu. A připomněl slova Václava Havla, který řekl, že Evropa je úkol.

Fiala zdůraznil, že české předsednictví Radě EU bude chtít budovat bezpečnou a prosperující Evropskou unii. Premiér ve svém projevu představil celkem pět priorit, o jejichž naplnění nebo alespoň posun se bude Česko během následujících šesti měsíců snažit. Tvoří je řešení uprchlické vlny, příprava poválečné obnovy Ukrajiny, energetická bezpečnost EU, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost vůči vnějším i vnitřním hrozbám pro demokracii.

Podpořte jádro, žádal Fiala

Předseda české vlády se během své řeči obrátil také na europoslance v otázce zařazení jádra a zemního plynu do takzvané taxonomie čistých energetických zdrojů. Europoslanci totiž budou hlasovat o námitce, aby uvedené zdroje byly do taxonomie zařazeny. „Chtěl bych zdůraznit, že taxonomie je křehký návrh a vyvážený s ohledem na celou řadu zemí. Chtěl bych vás proto požádat, abyste tento složitě dojednaný a křehký kompromis neodmítli. Jádro a plyn z bezpečných zemí jsou pro řadu zemí jediným nástrojem, jak dosáhnout klimatických cílů,“ řekl Fiala.

Zdůraznil, že prioritou EU v energetice by měla být „derusifikace dodávek energií“ a podpora domácích bezemisních zdrojů. To prý musí jít ruku v ruce s dlouhodobým cílem dekarbonizace unijní energetiky.

Český premiér se ve značné části projevu věnoval krizi na Ukrajině. Zmínil, že české předsednictví bude usilovat o zvládnutí uprchlické krize. „Ruská agrese způsobila nejsilnější uprchlickou vlnu od druhé světové války. S ruskou imperiální politikou máme svou trpkou zkušenost,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že EU bude hájit suverenitu a územní integritu Ukrajiny. Stejně tak řekl, že Česko během předsednictví bude usilovat o přípravu poválečné obnovy Ukrajiny.

Trh bez administrativních překážek

V rámci posilování strategické odolnosti evropské ekonomiky chce Petr Fiala usilovat o prohlubování společného trhu bez zbytečných administrativních překážek. „Chceme prohlubovat volný obchod s ostatními partnery, kteří sdílejí naše hodnoty. Důležitá je digitalizace a automatizace evropského průmyslu,“ řekl Fiala. Podle něho ale Evropa nesmí zapomínat také na potravinovou bezpečnost a zajištění dostatku potravin v jiných částech světa. „Nejen proto, že destabilizace by představovala pro Evropu bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

V závěru projevu Petr Fiala zmínil, že Evropská unie nesmí zapomínat na chudé a potřebné. „I těmto otázkám se budeme systematicky věnovat,“ řekl Fiala. A zdůraznil, že ekonomická prosperita Evropské unie stojí na demokratických principech. „Budeme důsledně podporovat dodržování svobod, základních lidských práv, svobodná média a nezávislé instituce na celém evropském kontinentu,“ zaznělo také v projevu českého premiéra.

Tagy: