Válka na Ukrajině brzy skončí a Fiala přijde k rozumu, říká Paroubek ze summitu v Pekingu

Velkou kritiku mezi evropskými státníky i některými českými politiky vyvolalo setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Sešli se v čínském Pekingu během dvoudenního summitu, který pobíhá k projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Summitu se zúčastnil i český expremiér Jiří Paroubek, který redakci CNN Prima NEWS popsal zákulisí jednání.

Na summitu v Pekingu byli státníci z celého světa. Jak byl Vladimir Putin přijat?
Velmi dobře. Jestli někdo očekával, že některé delegace budou při jeho projevu odcházet, tak neodešel nikdo. Když Vladimir Putin mluvil, bylo to přijato s velkou pozorností a velkým potleskem. I já jsem si jeho projev se zájmem vyslechl. Myslím si, že dříve nebo později, spíše si myslím, že dříve, dojde k mírovým jednáním.

Během summitu se s Putinem osobně setkal maďarský premiér Viktor Orbán, což řada českých i evropských politiků kritizovala. Za nevhodné to označil i velký Orbánův příznivec Andrej Babiš. Neměli se státníci od Putina spíše držet stranou a dát mu najevo, že s válkou na Ukrajině nesouhlasí?
Politici spolu musí mluvit, to je přece základní věc. Mimochodem já jsem se s Viktorem Orbánem také sešel. Hovořili jsme spolu krátce po večeři a bylo to milé setkání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když slyšíte raketu, máte dvě vteřiny. Při pomoci na Ukrajině jde o život i Čechům a Slovákům

Tématem setkání Viktora Orbána s Vladimirem Putinem byly mimo jiné i dodávky plynu. Český premiér Petr Fiala naopak oznámil, že do pár měsíců by ČR už na ruském plynu neměla být závislá vůbec...
Každá země by měla upřednostňovat to, odkud získá levnější plyn.

I když tím třeba financuje Rusům válku?
Víte, prosperita Evropské unie a ČR v těch uplynulých letech po roce 2009 byla postavena na levných surovinách z Ruska. Pokud to teď změníme, o což se současná Fialova vláda snaží, životní úroveň občanů významným způsobem klesne. Je otázka, co bude po válce. Podle mě skončí co nevidět a k rozumu dojdou i takoví lidé, jako je pan Fiala. (Pozn. red.: Vláda Petra Fialy zastává postoj, aby bylo Česko v budoucnu na ruském plynu nezávislé. „Režim Vladimira Putina se chová dost nepředvídatelně a z mnoha hledisek i neracionálně... Evropa nemůže být závislá na jednom dodavateli,“ prohlásil premiér před časem.)

Po volbách na Slovensku to vypadá, že Viktor Orbán bude mít v Evropské unii spojence v podobě Roberta Fica. Jak to podle vás otřese EU?
Já osobně jsem s výsledky voleb na Slovensku spokojen. Ta vláda vzniká velmi rychle a zdá se, že se nebude hádat jako ta předchozí. Myslím, že Slovensko může mít velmi akční vládu, a je jen dobře, že Orbán bude mít partnera, se kterým bude moci říkat kritické připomínky k vedení EU. Už nebude sám izolován.

Opozice se snažila znovu vyslovit nedůvěru vládě Petra Fialy. Když se podíváme na složení Poslanecké sněmovny, nejsou takové pokusy zbytečnou ztrátou času?
Vždycky je dobré o věcech mluvit, přestože se zdají zbytečné. Zdá se, že Rakušanova strana vznikla jako mafiánský projekt ve Zlínském kraji, do nějž byl posléze zapojen právě pan Rakušan jako úspěšný starosta Kolína. A byl vyznamenán šifrovaným telefonem. To je opravdu signifikantní pro tuhle stranu šibalů.

Vy se snažíte na české politické scéně sjednotit levici, jak jste s tím daleko?
Jsme poměrně už dost daleko, zatím z pochopitelných důvodů nebudu říkat detaily, ale už příští měsíc by se veřejnost měla dozvědět více. Myslím, že část veřejnosti bude příjemně překvapena.

Vaši iniciativu oceňuje i bývalý prezident Miloš Zeman, s nímž jste měli řadu let velmi napjaté vztahy. Konzultujete to s ním?
Ano, a chystám se ho znovu navštívit. Budu ho informovat o summitu v Číně, kterého se v minulosti také zúčastnil, ale protože je odkázán na vozík a není mobilní, musel se letošní účasti vzdát.

Pojďme k vašemu soukromí. Nedávno jste se potřetí oženil. Jaká byla svatba?
Komorní a velmi diskrétní. V úzkém kruhu přátel, bez účasti veřejnosti, na radnici v obci Vrané nad Vltavou. Hezky jsme si to užili.

Jak jste se s vaší manželkou Gabrielou seznámili?
Známe se už od roku 2000. Žijeme spolu od té doby, co skončil můj vztah s předchozí partnerkou Petrou.

S ní jste měl jeden čas vztahy velmi vyhrocené. Už jste se usmířili?
Ano. Ten projev, který jsem měl na summitu v Pekingu, mi překládala ona.

Stále se udržujete v kondici pomocí cvičení Pět Tibeťanů?
Teď v Číně náš program začíná už brzy ráno, takže moc času není, ale jinak samozřejmě cvičím. Pravidelně provádím strečinková, protahovací a posilovací cvičení. Snažím se tomu každý den věnovat tak hodinu a půl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další velké fiasko Rusů? Mrtvé okupanty nestíháme počítat, hlásí Ukrajinci. Putin musel otočit

Tagy: