Evropa se zavřela do zelené svěrací kazajky. Střílíme se do vlastní nohy, tvrdí ekonomové

Ekonomové Lubomír Lízal a Lukáš Kovanda

Evropa se sevřela do zelené svěrací kazajky. Tak se k závazkům EU v oblasti energetiky vyjádřil ekonom a bývalý člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS. Mnohé investice související s udržitelností jsou podle něj v našem klimatu nevýhodné a finančně se vyplatí pouze s dotacemi. V rámci celosvětového podílu emisí by mohlo jít o střelbu do vlastní nohy, uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Lízal své tvrzení o „sevření do zelené kazajky“ v pořadu Svět financí s Trinity bank zdůraznil. „Kroky ze strany EU jsou nekonzistentní. To, co může dávat smysl na jihu Evropy, bude v našich podmínkách vypadat jinak. V mnoha případech u nás je investice do rekonstrukcí historických budov drahá a nedokáže se rozumným způsobem vrátit,“ míní ekonom.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Experti: Emisní povolenky mohou drasticky zvýšit ceny nemovitostí. Některé začnou být neprodejné

Podle něj jsou investice zatím výhodné pouze se státními dotacemi. „Nastavení zelené agendy vzhledem k budovám a domům je stále ekonomicky nesmyslné,“ řekl Lízal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kovanda v souvislosti s tím připomenul i plánované emisní povolenky, které podle něj vycházejí z „pomýleného kontextu.“ „Členské státy jako celek zodpovídají pouze za nějakých osm procent globálních emisí skleníkových plynů. Jestliže tedy budeme na sebe šít zelenou svěrací kazajku a snížíme emisní hodnotu na pět procent, bude nás to finančně hodně bolet,“ pronesl.

„Kvůli tomu, že asijské země či Spojené státy nebudou zdaleka tlačit na snížení emisí, nebudeme mít šanci zbrzdit proces klimatické změny. Obávám se, že pokud se nepřipojí celý svět, v Evropě se střílíme do nohy a v budoucnu zapláčeme nad tím, že budeme mít všechno dražší a že se výrazně zhorší konkurenceschopnost našich firem, což povede k větší nezaměstnanosti,“ vysvětlil Kovanda.

Nebezpečí zelené inflace

Ekonom také upozornil na možné komplikace. „Evropské centrální banky varují, že hrozbou pro příští léta je tzv. zelená inflace. Ta současná inflace tu zůstane a jedním z jejích zdrojů bude právě zelená agenda Evropské unie. Co se týče plateb za energie v příštích letech, znatelně se prohneme,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity bank.

S jeho slovy souhlasil i Lízal a srovnal přístup Evropy a Spojených států v otázce zelených závazků. „Stanovily se cíle, aniž by byly známy technologie, ke kterým se dojde. Tady je velký rozdíl mezi námi a Amerikou. Obě strany si dají úkol, že chtějí chránit přírodu tím, že budou využívat nejlepší technologie. Za mořem však k této tezi doplnili, že tyto technologie musí být ekonomicky využitelné,“ vypíchl.

„Přestože legislativy znějí stejně, Američani si dávají pozor na ekonomickou rovinu. Pokud danou věc není možné zavést, tak počkají na lepší variantu. V evropském kontextu hrozí riziko, že jestliže tlačíte legislativně jednu technologii, může se stát, že investujete do něčeho, co může být za nějakou dobu na odpis,“ doplnil ekonom.

Tagy: