Prymula o šířící se pirole: Existují obavy, že se její mutace vymkne a obejde vakcíny

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Prymula o covidu i nedostatku léků

S příchodem chladného počasí se opět začínají množit respirační onemocnění, včetně covidu. Protože má jeho varianta pirola mnoho mutací, vzbuzuje obavy, že by mohla uniknout našemu imunitnímu systému a vakcínám, připustil epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Výrobci vakcín to ale odmítají.

Pirola se podle epidemiologa Prymuly v tuto chvíli nijak zvlášť neprojevuje a má klasické příznaky jako předchozí varianty – kašel, hlen, rýma, bolest hlavy, ztížené dýchání, ztrátu chuti a čichu. Zároveň poznamenal, že průběh nemoci je méně závažný než u delty a počet hospitalizovaných pacientů zůstává na relativně nízké úrovni – kolem 300 osob.

ČTĚTE TAKÉ: Místo ordinace do kamionu na dvůr. Nemocnice Třinec hasí požár s CT, v zimě přidá deky

Riziko, které pirola nese, je, že má aktuálně přes 30 mutací a nedá se odhadnout, kolik z nich se může během této zimy vyskytnout a jak potenciálně nebezpečné budou: „Jsou obavy, že se vymkne našemu imunitnímu systému a vakcínám,“ uvedl Prymula. Dodal, že výrobci vakcín tvrdí, že pokud se necháme naočkovat, budeme chráněni.

Aktuálně se ve světě šíří nová monitorovaná varianta (VUM) BA.2.86, která je významně antigenně odlišná od variant SARS-CoV-2. Šíření nakažlivé nemoci rezonuje zejména ve Velké Británii. Tamní Národní zdravotní služba (NHS) vydala seznam příznaků onemocnění, kde se kromě již zmíněných „běžných“ příznaků vyskytují i ty méně obvyklé, jako například podrážděné oči a různé vyrážky. Český vládní Covid Portál navíc varuje před zarudlými a napuchlými prsty u nohou dětí.

„Vyskytují se ale i případy tzv. bezpříznakového průběhu. V takových případech se u osob nevyskytují žádné klinické příznaky a přítomnost viru prokáže pouze testování. Tyto osoby však mohou být infekční a nakazit ostatní,“ varuje portál.

Prymula se dotkl i tématu návratu roušek. Vyloučil, že by byly v budoucnu plošně zavedeny. Ale například v nemocnicích a dalších rizikových zařízeních bude povinnost jejich nošení záviset na rozhodnutí ředitele dané instituce. Zároveň apeloval na osoby, které mají některé z příznaků, aby zůstaly alespoň první dny doma a pokud mají potřebu jít do kolektivu, aby se alespoň chránili rouškou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pacienti na lék Endiaron budou čekat nejméně dva roky. Můžete ho nahradit, poradil lékař

Tagy:
COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdraví zdravotnictví Roman Prymula Pirola