Momenty války: Lednička jako izraelský úkryt před teroristy a Alláhův hněv v Turecku

Současná válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší první díl série s názvem Momenty války.

Izraelci se před teroristy z Hamásu schovali do lednice

Izrael shromažďuje nejrůznější svědectví o tom, jak bezprecedentní útok Hamásu ze 7. října probíhal. Palestinští radikálové v tento den násilně vtrhli na izraelské území, kde zabili více než 1 200 lidí a dalších 240 unesli. Někteří civilisté, kteří masakr přežili, unikli smrti jen o vlásek. Příkladem za všechny je příběh dvou izraelských zaměstnanců obchodu u čerpací stanice v kibucu Magen.

Ze záznamu bezpečnostních kamer je patrné, že členové Hamásu zaútočili na klidný podnik ráno krátce před 8. hodinou. Bar Nahmani chtěl společně se svým kolegou zrovna otevřít. Když zaslechli střelbu, šli se podívat ven z obchodu. Následně zahlédli několik ozbrojených teroristů z Hamásu, kteří běželi přímo k nim.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla 7. října 2023, když palestinští radikálové podnikli bezprecedentní útok na židovský stát. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z Pásma Gazy či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během války došlo. Zajímavého materiálu je skutečně mnoho. Dopady konfliktu mezi Izraelem a Hamásem velmi často překračují hranice Blízkého východu.

Nahmani a jeho kolega se rozhodli, že utečou zadním vchodem. Ten byl však k jejich smůle zamčený. Nezbývalo nic jiného než se schovat uvnitř samoobsluhy. „Myslel jsem, že je konec,“ přiznal Nahmani podle izraelského rádia Sedmá stanice. „Můj kolega prokázal velkou odvahu. Rychle otevřel dveře od ledničky,“ dodal s tím, že si oba vlezli do velkého chladicího přístroje a zavřeli za sebou dveře.

Hned poté do samoobsluhy násilně vtrhla skupina asi deseti teroristů s neprůstřelnými vestami. Vyzbrojeni byli útočnými puškami typu AK-47, kterými předtím do budovy stříleli. Členové Hamásu nejdříve prohledali obchod, zda se v něm neskrývají izraelští civilisté.

„Jeden z nich prošel jen kousek vedle lednice. Slyšeli jsme je, jak se baví v arabštině. Můj kolega je beduín, takže jim rozuměl. Podle něj si povídali o tom, jak nás chtějí najít a zabít,“ sdělil Nahmani. Je tak zřejmé, že teroristé Nahmaniho a jeho kolegu zahlédli už ve chvíli, kdy mířili k obchodu.

Dva izraelští občané měli obrovské štěstí, že nikdo z útočníků lednici neotevřel ani během rabování. Palestinští radikálové si z obchodu odnesli nejrůznější potraviny včetně sušenek, pečiva a balíku ovocných limonád. Z nějakého důvodu sebrali i odpadkový koš.

Hrozil Izraeli Alláhovým hněvem, pak zkolaboval

V prosinci se stal neobvyklý incident v tureckém parlamentu. Tamní opoziční poslanec Hasan Bitmez ve svém projevu ostře kritizoval Izrael za jeho vojenské operace v Pásmu Gazy. Politik se během své řeči pořádně rozohnil, přičemž nešetřil emotivními výroky. Kromě jiného prohlásil, že židovský stát „stihne Alláhův hněv“.

Krátce poté, co pronesl zmíněnou výhrůžku u řečnického pultíku, 53letý politik zkolaboval. Podle agentury AP mělo jít o infarkt. K Bitmezovi se okamžitě seběhli kolegové a snažili se mu pomoci. Dvojice poslanců, konkrétně Turhan Cömez a Ismail Günes (oba lékaři), zahájili masáž srdce. Ta měla trvat přibližně deset minut. Poté zdravotníci indisponovaného muže vynesli na nosítkách ze sálu a odvezli do nemocnice v Ankaře.

Turecká verze BBC konstatovala, že se z řad vládní strany AKP hned po konci Bitmezova projevu ozývalo: „Takto vypadá Alláhův hněv.“ Bitmez následkům srdeční příhody nakonec podlehl, zemřel o dva dny později v nemocnici, což potvrdil turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Kritikou izraelské politiky v poslední době nešetří ani turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten před časem označil Izrael za teroristický stát s tím, že věří v potrestání jeho vůdců u mezinárodních soudů. Turecká hlava státu také odvolala dlouho plánovanou oficiální cestu do Izraele.

Relativně normalizované vztahy mezi Ankarou a Jeruzalémem se prudce zhoršily po 7. říjnu, kdy na Izrael zaútočilo teroristické hnutí Hamás. Turecko od té doby tvrdě kritizuje odvetné izraelské kroky v Pásmu Gazy, které považuje za přehnané. Turci upozorňují především na vysoký počet civilních obětí.

Trojice rukojmích zabitá izraelskými vojáky

V polovině prosince se v médiích objevila zpráva o totálním selhání izraelských vojáků, kteří v Pásmu Gazy usmrtili tři rukojmí. Ti přitom podle předběžného šetření IDF byli oblečeni jen do půlky těla a mávali bílou vlajkou. Dvojice izraelských vojáků se nicméně domnívala, že jde o lest, a muže, které měla za členy hnutí Hamás, chladnokrevně zastřelila.

„Jde o tragický incident. Izraelské obranné síly nesou odpovědnost,“ uvedl podle webu The Times of Israel armádní mluvčí Daniel Hagari. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, a to včetně sebevražedných atentátníků,“ dodal s tím, že Izraelci celý incident důkladně vyšetří.

Zabitými rukojmími jsou podle Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Třetím zastřeleným rukojmím byl student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uvedly později tamní úřady.

„Spolu s celým izraelským lidem skláním hlavu a hluboce truchlím nad smrtí tří našich drahých synů, kteří byli uneseni,“ sdělil ve svém prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který pak také kondoloval pozůstalým.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: