Exotický ráj pár hodin od vašeho domova: Ostrov Djerba uspokojí i nejnáročnější

Hledáte místo pro dovolenou, které vás každý den uchvátí něčím jiným? Které vám nabídne relax, dobré jídlo, dobrodružství a třeba i umění, aniž byste přitom museli ujet světa kraj? Pak můžete vsadit na Djerbu. A věřte, že na tomhle malém ostrově najdete všechno zmíněné. Pár hodin letu od vašeho domova čeká turistický ráj, kam můžete vyrazit sami, s partnerem či s rodinou nebo přáteli, a v němž si užijete každou minutu — ať už při prohlídce streetartového umění v Djerbahood, při návštěvě skanzenu a muzea Djerba Explore či na zdejších trzích, kde se můžete prohrabávat hromadami oblečení za pár kaček, jak je jenom libo.

Všichni vědí, že na Djerbu se jezdí za sluncem, za mořem a ano, obvykle taky za all inclusive. Že na tomhle ostrově můžete dovolenou nejen prolenošit, ale skutečně si užít každou minutu, už tipuje málokdo. Přitom je tu toho tolik k vidění!

Ostrov bohatý na kulturu

Začněme třeba pouliční galerií Djerbahood ve městě Erriadh. Na zdech domů tu najdete na 250 působivých maleb všech stylů i barev od umělců, kteří se tu sešli díky projektu galerie Itinerrance de Paris. Ulice tu zdobí už deset let.

A zatímco sledujete všechno to umění, kolem vás proudí běžný život. Zdejší obyvatelé vás míjí na kolech, v autech nebo pěšmo, jiní se na vás usmívají ze dveří malých obchůdků se šperky nebo se suvenýry. Prohlédnout si můžete všechno a nikdo vás nenutí nic koupit. Smlouvat můžete i nemusíte.

ČTĚTE TAKÉ: Perfektní dovolená pro celou rodinu: Tunisko vás svými krásami vezme za srdce

Djerba a její výhody

  • Průzračné moře a klidné pláže
  • Celoročně stabilní počasí
  • Snadná dosažitelnost zajímavých míst na jihu pevninského Tuniska a tedy i možnost kombinace klidu a dobrodružství
  • Nízké ceny zájezdů

To mimochodem platí pro celé Tunisko. Smlouvání sice patří k tradičním africkým zvykům, nicméně pokud nemáte zájem o nabízené zboží, jednoduše nabídky obchodníků ignorujte a jděte si po svém. Tady nikdo nikoho nakupovat nenutí. A pokud nakupovat chcete, ale nemáte v lásce smlouvání, pak doporučujeme kamenné prodejny v obchodních centrech, kde jsou pevně dané ceny.

Pokud se ale ve smlouvání vyžíváte a vzájemné poměřování sil při argumentaci o co nejvýhodnější cenu pro obě strany patří k vašim vášním, pak doporučujeme pouliční trhy. Výhodou je, že tu seženete prakticky všechno. A pokud chcete zažít skutečně pravou atmosféru tuniských tržišť, zamiřte na to ve druhém největším městě Djerby, Midounu. Tady se můžete například doslova přehrabovat v haldách s oblečením. „Říkám tomu hrabárna. Jsou to stoly, kde najdete věci ze sekáče nebo druhou jakost od prodejců, které známe i v Evropě. Na jednom stole je vždycky jeden druh zboží — kalhoty, šaty a podobně,“ vysvětluje Kateřina Urbanová Dušková, průvodkyně z Discover Tunisia. A pokračuje: „Všechno, co je na tom stole, je za jednu cenu, třeba za tři dináry (1 dinár = 7 Kč, pozn. red.). Člověk musí mít v oku vlastní velikost a je třeba mít ostré lokty, protože někdy tam bývá tlačenice. Já u toho relaxuju,“ směje se.

Česky v Tunisku? Taky!

Ideální je pak podle ní zamířit do kavárny, kde může člověk u šálku pozorovat čilý cvrkot kolem. Po pár dnech na Djerbě vás už nepřekvapí, když na ulici uslyšíte notoricky známé české hlášky s cizím přízvukem: „Ahoj! Jak se mas? Cesky holky, hezky holky!“

Stejně jako všude jinde ve světě i tady se místní prodejci přizpůsobují turistům, na které chtějí udělat co nejlepší dojem. A protože Čechů sem jezdí opravdu hodně, je asi nasnadě, že se přičinlivým Tunisanům daří získávat základy naší řeči. A to do té míry, že ve veřejných hotelových knihovnách najdete české knihy nebo že někteří domorodci jsou schopni vám v češtině i vyprávět.

K TÉMATU: Tunisko, země splněných přání nabízí přespání v poušti i výpravu do galaxií Star Wars

Ostatně, to jsme slyšeli například ve skanzenu Djerba Explore. Při pletení klobouku ze sušených palmových listů tu zdejší zaměstnanec česky nejen srozumitelně navigoval našince, jak klobouk tvořit, a chválil je přitom, ale ještě vykládal, jak se stejným řemeslem živila jeho maminka i babička.

Ve skanzenu a muzeu Djerba Explore celkově nahlédnete za oponu běžného žití ve starém Tunisku. Čekají tu na vás ukázky umění i řemesel. A nechybí živí velbloudi, jejichž úkolem je předvést, jak užiteční byli při čerpání vody ze studní.

A pokud jste vysazení na zvířata, pak se můžete vydat na Krokodýlí farmu, která ke komplexu patří. Množství zdánlivě lenivých plazů budí respekt. A to i přesto, že se drtivá většina z nich sotva pohne. Komu krokodýli všech velikostí budou nahánět hrůzu, může se dívat raději na ještěry nebo želvy, kteří tu žijí také. Ovšem v podstatně menším počtu.

Abychom nezapomněli, Tunisané, ostatně jako všichni Arabové, věnují důkladnou péči svému tělu. Není od věci se tedy také během dovolené nechat trochu opečovat. V takovém případě přijměte doporučení mluvčí CK Čedok, Kateřiny Pavlíkové: „Z pohledu relaxu bych doporučila vyzkoušet lázně Hammam, z jídla ochutnat datle, třeba i datlový krém na způsob oříškových pomazánek, nebo tuňáka s pálivou pastou harissou. Ráda se vracím do zemí, kde jsem neviděla všechny památky. Ráda bych se vrátila například právě na Djerbu a viděla historickou židovskou synagogu El Ghriba a samozřejmě měla také více času na nákupy a smlouvání.“

Na Djerbu vás Čedok vezme z Prahy dvakrát týdně, v úterý a v pátek. Z Brna pak každé úterý.

Tagy: