Perfektní dovolená pro celou rodinu: Tunisko vás svými krásami vezme za srdce

Tunisko, země druhé kategorie s nezáživnou pouští, průměrnými plážemi a hotelovými rezorty, za jejichž zdmi není co nalézt? Tak to ani náhodou. Tunisko je arabská země s tradičními pravidly, ale současně mimořádně pokroková a plná překvapení, která se vám usadí hluboko v srdci, pokud jí dáte šanci. Chce to jediné — vytáhnout paty z hotelů. Pokud se k tomu odhodláte, odměnou vám budou zážitky, k nimž se ještě moc rádi vrátíte v mysli během všedních dní.

Tenhle kus Afriky podél severovýchodního pobřeží není žádným chudým příbuzným ostatních vyhlášených exotických destinací. Nabízí vlastní, v dávné historii započatý příběh, přátelský lid a zvyky, z nichž si některé dost možná odvezete domů. A pokud nevíte, kde začít, přizvěte si na pomoc profesionály z Čedoku, kteří přesně vědí, kde jednotlivci najdou dobrodružství, páry romantiku a rodiny zábavu s odpočinkem.

Tunisko z praktické stránky

  • S sebou se určitě vyplatí mít opalovací krém s vysokým UF factorem, sluneční brýle a pokrývka hlavy
  • Mimo turistické lokality se oblékejte umírněně, příliš se neodhalujte
  • Oblečení a obuv by měly být ideálně prodyšné
  • Voda z kohoutku není závadná, ale pro Evropany může být nevhodná, je proto lepší pít vodu balenou
  • Není třeba shánět redukci na adaptéry

„Své si v této destinaci na severu Afriky najdou ti, kteří preferují koupání v moři či odpočinek u bazénů s all inclusive nebo třeba nákupy, stejně jako ti, které láká aktivnější dovolená — ať už jde o poznávací okruhy v oblasti kolem Sahary, treky v kaňonu, UNESCO památky nebo milovníky street art umění či nákupů. Rodiny s dětmi oceňují také dětský klub s českými animátory, stejně jako bazény a skluzavky v různých hotelech,“ vyjmenovává pozitiva dovolené v Tunisku mluvčí cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková.

Je možné, že nad nabídkou zájezdu do Tuniska budete chvíli váhat. Ostatně hlasů, které říkají, že se jedná o zanedbanou, ba dokonce špinavou zemi, bez zvláštního kouzla, je více než dost. Upřímně, ani autorka tohoto článku sama nejdřív nevěděla, zda na nabídku procestovat kus téhle starobylé země kývnout.

Možná už jste v Tunisku byli a vyzkoušeli jste si all inclusive pobyt v hotelu, ze kterého jste kvůli ostychu k neznámé kultuře vyrazili maximálně na nedalekou promenádu, což mimochodem bývá velmi častý scénář dovolených mnohých z nás. Následující řádky by vám měly napovědět, jak velká chyba to je. Zahoďte předsudky a dovolte Tunisku ukázat, co v něm je. Věřte, nebo ne, dopřát vám může celou řadu zážitků, z nichž vám spadne brada.

Abychom hráli fér, je nutno podotknout, že Tunisané mají na čem pracovat. Jsou to ovšem turisté, kteří jim dávají šanci na výrazný posun kupředu, který se, pomalu ale jistě, daří. Jasná win-win příležitost, kterou byste si neměli nechat utéct. A navíc šance vidět zase kus světa v opravdových barvách.

ČTĚTE TAKÉ: Exotický ráj pár hodin od vašeho domova: Ostrov Djerba uspokojí i nejnáročnější

Dokonalost složená z maličkostí

Při plánování dovolené v Tunisku nevyhnutelně narazíte na otázku, jestli míříte na pevninu, nebo na ostrov Djerba. Obojí má své přednosti a kvality, navíc je možné obě části země spojit. Přejezd na Djerbu z pevniny je možný i autem po silničním tahu, který ostrov spojuje s pevninou.

My naše povídání začneme na severu země, ve městě Sousse, kde určitě stojí za to vypravit se do Archeologického muzea, které web Discover Tunisia neváhá označit jako nejúžasnější muzeum mozaiky vůbec.

Faktem je, že zdejší mozaiky z dob starověkého Říma na člověka dokážou zapůsobit. Zatímco hlava žasne nad zručností dávných mozaikářů, kteří si předlohy obvykle nejdříve nakreslili a teprve potom začali pokládat kamínky, oko se kochá bezchybným souladem zvolených barev i výjevy z běžného života či těmi mytologickými.

Z čeho staří mistři mozaiky skládali nejčastěji? Obvykle ze slonoviny, mramoru, skla a zlata.

Pod tou samou střechou pak nelze minout římské sochy, které pamatují celá staletí. První stojí u samotného vchodu do muzea, další potkáváte cestou. Zvláštností je, že jim obvykle části chybí. To proto, že jim je v sedmém století při svém příchodu do oblasti urazili Arabové. Nosů je zbavili, protože se jedná o erotický symbol, a ruce s přirozením pak zlikvidovali, aby se v zemi Římané více nerozpínali.

Modré je moře i medina

A kam se ještě vypravit, když už jste v Sousse? Jednoznačně do místní mediny, kde není možné přehlédnout, že k národním barvám v Tunisku patří modrá. V místních ulicích je vidět snad na každém domě, modré jsou dřevěné stříšky nad vchody, dveře i nejrůznější zdobení.

Samozřejmostí jsou tu pochopitelně obchody, v nichž seženete snad všechno, co vás napadne. Něco na zub, suvenýry, oblečení i třeba šperky. Právě talentem pro jejich výrobu jsou Arabové pověstní. Je ovšem třeba počítat s tím, že zdejší klenoty s logy věhlasných návrhářů jsou v drtivé většině jednoduše napodobeniny. Nicméně proti vkusu žádný disputát, důležité je, že vám suvenýr udělá radost a že budete mít památku. Navíc podpoříte místní ekonomiku.

K TÉMATU: Tunisko, země splněných přání nabízí přespání v poušti i výpravu do galaxií Star Wars

První pevnost postavená Araby? V Monastiru

Za pozornost stojí i arabské pevnosti, kterým se tu říká Ribat. Jednu najdete v samotném Sousse, druhou ve městě Monastir. Právě ta je mimochodem nejstarší Araby postavenou pevností, která v historii měla i obrannou funkci. Na její průzkum doporučujeme dostatek opalovacího krému a pokrývku hlavy — ostatně jako všude v Tunisku. A pokud se nebojíte stísněných prostor a vystoupáte po točitém úzkém schodišti na vrchol zdejší věže, naskytne se vám sice dosti větrný, přesto úchvatný výhled na místní pobřeží, které si na první pohled v ničem nezadá s moderními přímořskými promenádami kdekoli na světě.

Habib Bourguiba, první tuniský prezident

  • ačkoli studoval a jako právník pracoval ve Francii, byl vůdcem hnutí za nezávislost Tuniska
  • v dobách francouzského protektorátu byl opakovaně vězněn
  • průkopník turistického ruchu
  • vyhnal ze země radikálně smýšlející politiky
  • zrušil v Tunisku mnohoženství
  • prosadil nová práva pro ženy — např. volit, dědit, rozvádět se

V Monastiru se mimochodem vyplatí navštívit i Mauzoleum prezidenta Habiba Bourguiba. Tahle nesmírně velkolepá hrobka vznikla v šedesátých letech minulého století, v době, kdy takzvaný Otec tuniské nezávislosti ještě žil. Kromě jeho ostatků ukrývá i pozůstatky jeho nejbližších.

Po stopách Římanů i Hollywoodu

Cílem, který na severu Tuniska taktéž nemůžete minout, je zdejší Koloseum El Jem. Je stejně působivé jako to v Římě. Tady se ovšem s trochou nadsázky dá říct, že tím samým prachem se procházely i hollywoodské hvězdy v čele s hercem Russelem Crowem. Právě tady se totiž natáčel legendární Gladiátor.

Mimochodem Tunisko je mezi filmaři mimořádně oblíbené. Tady se můžete vydat i po stopách natáčení Hvězdných válek, Indiana Jonese, Angeliky nebo Anglického pacienta. Stačí chvíle a rázem se stanete součástí světa, který tak rádi sledují miliony filmových fanoušků po celém světě.

„Z Prahy mohou dovolenkáři letět na tuniskou pevninu jednou týdně, a to vždy v úterý,“ říká Kateřina Pavlíková.

O tom, co filmoví tvůrci na Tunisku vidí a které oblasti jim učarovali, si povíme zase příště, kdy se vypravíme do svatého města Kairouan a do oblasti Tozeur. A také na místo, od kterého nečekáte nic, a dostanete hodně — na Saharu.

Tagy: