Tunisko, země splněných přání, nabízí přespání v poušti i výpravu do galaxií Star Wars

Už jste byli v Tunisku? Než odpovíte, zeptáme se ještě jinak — zažili jste Tunisko, vřelé a horké, autentické a se vším, co nabízí? Pokud tuhle zemi chcete skutečně poznat, dostanete šanci, má totiž co nabídnout. Jen těžko stihnete všechny místní zajímavosti na jeden zátah, takže je velká pravděpodobnost, že tady strávíte nejednu dovolenou. V našem dalším článku o putování Tuniskem s Čedokem se vydáme do svatého města Kairouan a do oblasti Tozeur. Zkusíme poodhalit tajemství, díky kterému mnozí dokonale propadli kouzlu africké Sahary, které učarovalo i vyhlášeným filmařům. A když se tu líbilo tvůrcům legendárních snímků, jako jsou Hvězdné války nebo Anglický pacient, není důvod, aby se tu nelíbilo i vám.

Mnohé to asi překvapí, ale Tunisko je v podstatě země neomezených možností. Tady se můžete povalovat na plážích a chytat bronz, užívat si kompletní servis, nahlížet do dávné historie nebo smlouvat s prodejci v centru rušných trhů či zažívat dobrodružství daleko za hranicemi Sahary. I proto sem míří za dovolenou rodiny, zamilované páry, dobrodruzi a dokonce i filmoví fandové. A navíc za mimořádně příznivé ceny. „V době nejžádanějších termínů, tedy v době letních prázdnin, si mohou zájemci pořídit týdenní pobyt ve čtyř- či pětihvězdičkovém hotelu s all inclusive už od 14 tisíc Kč za osobu. Cena zájezdů pro rodinu s dvěma dětmi tak vychází i na méně než 50 tisíc Kč, ale vždy záleží na věku dětí. Ještě na nižší cenu se pak mohou dostat klienti, pro které není tolik důležitý výběr konkrétního hotelu v rámci last minute v průběhu června, či potom na podzim, mimo hlavní prázdniny jsou ceny nižší a destinace s méně turisty,“ vysvětluje Kateřina Pavlíková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok, která turisty do destinace vozí už řadu let. A dodává: „Hotelové resorty v Tunisku nabízí ubytování primárně pro všechny typy klientů, ale v některých ubytováních bývají části, které využívají spíše rodiny, a části pro dospělé. Dospělí také vyhledávají poznávací okruhy, které nejsou vzhledem k nabitému programu vhodné pro malé děti.“

Datle a olivy aneb tuniské zlato

  • Mezi hlavní bohatství Tuniska patří datle a olivy. Živí se jimi místní, vyváží se do celého světa
  • Kdo vlastní alespoň pár olivovníků, patří mezi ty bohatší
  • Mnozí původní obyvatelé pijí každý den štamprličku olivového oleje na podporu zdraví
  • Věděli jste, že datlové palmy se stejně jako naše ovocné stromy dělí na samice a samce? Na první pohled je lze rozeznat podle tvaru. To i další zajímavosti se lze dozvědět v muzeu ve městě Tozeur.
  • Vynikající jsou sladké pomazánky z datlí a další ingrediencí, jako je kakao nebo oříšky

Tam, kam vás alespoň pomyslně vezmeme teď, obvykle potkáte turisty všeho druhu. Menší i velké. Volně se potulující velbloudi na hranici Sahary a průzračná voda v oázách totiž nadchnou všechny. Výpravy na přímém slunci jsou dlouhé tak akorát a s dostatkem vody v batohu, případně malou svačinou, se dají zvládnout bez úhony.

ČTĚTE TAKÉ: Perfektní dovolená pro celou rodinu: Tunisko vás se svými krásami vezme za srdce

Tam, kde nečekáte nic a dostanete všechno: Sahara

Saharu známe všichni přinejmenším z televize. Potkat se s touhle první dámou všech pouští osobně, je ale úplně jiný druh zážitku. Pokud si dáte tu práci a projedete ji, představí se vám ve všech svých podobách — uvidíte rozpraskanou vyschlou zem, písečné duny, kaňony, oázy i solné jezero, které je tady mimochodem rovněž tím největším ze všech.

Chott el Jerid se rozprostírá na ploše pět tisíc kilometrů čtverečních a jedná se v podstatě o dno vyschlého jezera pokryté solí. Místy narazíte na vodu, je jí ale málo a dá se směle přirovnat k větším loužím. Sůl vám může na první pohled připomínat přemrzlý sníh, ne vždycky má ale bílou barvu. Tu ovlivňuje podloží. Objevuje se tedy i v růžové, fialové nebo zelené. Pozor ale na uměle barvenou, která se tu také prodává spolu s oblíbeným suvenýrem, pouštní růží. Tu seženete ve všech možných velikostech, jednu schováte do dlaně, druhá vám zabere všechno místo v batohu, pokud se vám do něj vejde.

Mimochodem právě tady s velkou pravděpodobností spatříte fatamorgánu, když se vám bude zdát, že v dálce vidíte moře.

Ong Jmel. Další místo, které byste neměli minout, obzvlášť pokud se řadíte mezi filmové fanoušky. K autentickým kulisám z filmové ságy Star Wars vás průvodci přivezou napříč dunami a pokud jim dáte najevo své nadšení z lehce divoké jízdy, dopřejí vám skutečně dobrodružnou cestu.

Cíl výpravy je mimořádnou třešničkou na dortu. Kulisy pouštní planety Tatooine, kde v proslulém příběhu vyrůstal malý Anakin, umí na člověka udělat dojem. Je ale pouze jednou ze zdejších lokací, kde se v Tunisku Star Wars natáčely.

K TÉMATU: Exotický ráj pár hodin od vašeho domova: Ostrov Djerba uspokojí i nejnáročnější

A mimochodem, pokud sci-fi nejsou váš šálek kávy, snad vás nadchne další z filmových míst — můžete ho znát ze snímku Anglický pacient. V romantickém příběhu tu skupina kartografů měla základní tábor, letadla často kroužila kolem vršku pískovcové skály přezdívaného Camel Neck.

Další část milostného dramatu se natáčela i poblíž kaňonu Sidi Bouhlel, který autorce tohoto článku učaroval asi nejvíc. Majestátní skaliska krok za krokem rostou do výšky a vytvářejí úchvatnou podívanou místy protkanou kamennými žílami.

Jak už to tak v přírodě bývá, zub času pracuje a ze skal se odlamují velké balvany, které je místy třeba obejít. V nejmenších kamenech pak můžete objevit otisky mušlí.

Stejné kulisy můžete vidět třeba v Indianu Jonesovi.

Sahara je úchvatná, ale dříve nebo později zatoužíte po stínu palem a troše vody. Obojí najdete v oázách Chebika a Tamerza. Doporučujeme si obě místa vyhledat na internetu, abyste měli představu o tom, jak vypadala dříve. Vody na nich bylo podstatně více. Právě voda je v Tunisku, ostatně jako kdekoli jinde v Africe i na světě, velmi ceněná. A tak se nedivte, když si vyrazíte ven po sedmé večer a zjistíte, že v některých podnicích už neteče (národní nařízení, netýká se hotelových rezortů). Doporučujeme proto mít láhev s vodou pořád na dosah nejen kvůli pití.

Mimochodem při návštěvě Chebiky a Tamerzy pod pohořím Atlas máte na dosah Alžírsko. I do něj často vedou kroky turistů, kteří kombinují návštěvy obou zemí během jediné dovolené.

Afrika zažitá na vlastní kůži

Samozřejmostí jsou tady výlety do pouště, při nichž sedíte na hřbetu velbloudovi. Je potřeba počítat s rizikem, že ne každý při tom vypadá elegantně. Jízda na velbloudovi zkrátka vyžaduje jistou fyzickou zdatnost.

Komu by ovšem výlet na Saharu takzvaně „na otočku“ nevyhovoval, může zvolit podstatně dobrodružnější variantu, na vybraných místech tu totiž lze přespat. „Existují tu kempy, kolem kterých jsou jen duny, není tam ani signál. Takže místo koukání do mobilu si člověk večer užije výhled na oblohu, kde může pozorovat Mléčnou dráhu. A stojí to za to,“ vykládá jedna z nejpovolanějších, průvodkyně z Discover Tunisia, Kateřina Urbanová Dušková, která v Tunisku dlouhou dobu žila.

Současně doporučuje z cestovatelských plánů nevynechat malé berberské město a troglodytní obydlí v Matmatě na jihu země, kde zjistíte nejen, jak tehdejší obyvatelstvo bydlelo a hospodařilo, ale si můžete vyzkoušet, jaké to je se jím na pár chvil stát.

Anebo si opět odskočíte do světa Hvězdných válek. V Matmatě totiž najdete další bod z celé mapy míst, kde se v Tunisku nejen slavná sága natáčela.

Pokud vás naše řádky o Tunisku zaujaly, není důvod, proč se nevydat všechnu zmíněnou krásu prozkoumat na vlastní kůži. Stojí to totiž za to. A co víc, jste tam za chvilku, jak ujišťuje Kateřina Pavlíková z Čedoku. „Na tuniskou pevninu, do Enfidhy, nabízí Čedok odlety nově z Prahy i z regionu. Let trvá přibližně jen dvě a půl hodiny a je tak pohodlný i pro rodiny s dětmi. Na palubě si mohou turisté vybrat také konkrétní sedadlo nebo objednat i catering předem. Každý cestující si může odbavit zavazadlo s limitem 23 kilogramů.“

Tagy: