Expert: Rusko je na dně, sledujeme systémový kolaps jeho armády. Kam se válka vyvine?

Ruský voják

Válka na Ukrajině (8. 9. 2022 16.00)

Ukrajinská armáda vstoupila do strategicky významného města Kupjansk. Ruští vojáci se měli stáhnout také z Izjumu, dalšího strategického bodu. Rychlost, s jakou Ukrajinci postupují v Charkovské oblasti, udivuje nejednoho vojenského analytika. „Rusům zcela chybí operační úroveň,“ řekl CNN Prima NEWS vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Ruská armáda je personálně na dně. Chybí jí hlavně někdo, kdo by dokázal řídit bitvu. To jsou podle Lukáše Visingra jedny z hlavních příčin, proč Rusko není schopné zatavit aktuální superrychlý postup ukrajinských vojsk na východ od Charkova.

„Není tam nikdo, kdo řídí bitvu. Zdá se, že Rusové nemají kde brát. Dobrovolné prapory, které se tam skládají, mají věkový průměr 40 až 50 let. Jestli chtějí tyhle lidi poslat do války, no, nevím,“ řekl CNN Prima NEWS. Podle něho Ukrajinci bojují spíše s různě roztroušenými skupinkami ruských vojáků než proti důkladně vedené armádě. „Pokud tam Rusové jen budou posílat další vojáky, chaos se tím spíš ještě zvětší,“ dodal Visingr.

Logistická katastrofa pro Rusko

Ztrátu měst Kupjansk a pravděpodobně také Izjum, kterou Rusové utrpěli, označuje Visingr za „logistickou katastrofu“. „Je to, jako kdyby Hitler v bitvě v Ardenách došel až do přístavu Antverpy. Tato dvě města jsou totiž pro ruskou logistiku nepostradatelná,“ řekl dále.

To, co se nyní na východní linii fronty na Ukrajině děje, nemá podle něho obdoby od druhé světové války. „Sledujeme systémový kolaps ruské armády a úžasnou ukázku operačního umění armády ukrajinské,“ vyzdvihl Visingr zásadní rozdíl v aktuálních stavech proti sobě bojujících armád.

Zmáčkne Putin červené tlačítko?

Další vývoj ve válce si ale netroufal odhadnout. Podle něho je ale zjevné, že všechno směřuje k politickým změnám v Kremlu. Na otázku, zda by se Vladimir Putin mohl v zoufalství rozhodnout použít proti Ukrajině jaderné zbraně, odpověděl: „To by klidně chtít mohl, ale on sám to pověstné tlačítko zmáčknout nemůže, to nedovoluje ruská vojenská doktrína. A myslím si, že kdyby se pro to přesto rozhodl, tak ho někdo zastaví.“

Nyní bude podle Visingra záležet, jaké plány Ukrajina spřádá pro další postup. Zda bude ruskou armádu tlačit dál na východ, nebo naopak zde postup zpomalí a rozhodne se na ni tlačit spíše v Luhanské oblasti. „To v tuto chvíli nikdo z nás neví – ani vědět nemůže,“ řekl s tím, že o vývoji války v posledních dnech se bude na „vojenských akademiích na Západě učit ještě za sto let a mnoho analytiků si na tom udělá disertace“.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda invaze Ukrajina Rusko Lukáš Visingr protiofenzíva protiútok