Experti: Opozice osedlá zuřící veřejnost. Jarní obstrukce? Slabý odvar. Teď budou po celý rok

Česko zažije třaskavý politický rok. Kvůli vládním zásahům do daní a penzí hrozí, že opět dojde na několikadenní zablokování Poslanecké sněmovny, jako tomu bylo během projednávání snížené valorizace důchodů. Tentokrát by se ale obstrukce ze strany opozice mohly dít o poznání častěji než kdy dříve. Hnutí ANO a SPD podle expertů využije nejen naštvanou veřejnost, ale také bývalé voliče vládní koalice. „Očekávám bojovné léto a velmi konfliktní podzim,“ řekl například politolog Jan Kubáček redakci CNN Prima NEWS.

„Podle mého odhadu opozice zvolí trojí přístup. Něco málo podpoří, většinu odmítne v rámci běžného projednávání a jedno či dvě témata si vybere k obstrukcím. V zásadě ale bude chtít osedlat nespokojené veřejné mínění a budovat si co nejlepší předvolební pozici,“ nastínil redakci CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek možný scénář v dolní komoře.

Velmi podobný pohled nabídli i další experti, podle kterých kabinet Petra Fialy bude mít mimořádně obtížné období. Rozpory mezi koaličními stranami kvůli některým bodům vládních škrtů a rozladěné voličstvo má pro hnutí ANO a SPD vytvářet úrodnou půdu pro obzvlášť výživnou slovní kanonádu za řečnickým pultíkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura slibuje obstrukční peklo. Dokážu mluvit přes 7 hodin, pokořím Castrův rekord, vzkázal

„Určitě čekejme ostřejší a delší obstrukce, protože se změny dotýkají opravdu všech. Tedy nejen seniorů. Navíc půjde i o souboj mezi opozičními stranami, které budou vůči vládě houževnatější. Ani ANO, ani SPD nebudou chtít ztratit tvář a slevit,“ popsal pravděpodobný průběh ve Sněmovně politolog Jan Kubáček.

Spor o to, kde by měl stát škrtat a na kom šetřit, je podle něj skvělým materiálem pro „předkampaň“ do eurovoleb, které se odehrají příští rok. „Opozice bude chtít prezentovat své odhodlaní v přímém přenosu kamer a médií. Očekávám bojovné léto a velmi konfliktní podzim,“ podotkl Kubáček.

Že v následujících měsících přijdou obstrukce „ve velkém stylu“, souhlasí rovněž politolog Lukáš Valeš. Paralýza Sněmovny na přelomu února a března budou nejspíše jen slabým odvarem toho, co teprve přijde.

„Jednak kvůli obsahu konsolidačního balíčku, který bude opravdu bolet, jednak proto, že opozice naplno využije moznost ostře se vymezit proti vládě. Byť už avizovala, že s některými částmi balíčku problém nemá. Tentokrát ale bude mít na své straně velmi naštvanou veřejnost, včetně části bývalých voličů koalice Spolu. Hrozí minimálně pouliční protesty a volaní po demisi vlády,“ napsal redakci CNN Prima NEWS.

Okamura chce zlomit rekord

Obstrukce už hlasitě avizovalo hnutí SPD, které podle svých slov nemá v plánu podpořit téměř nic, co představila vládní pětikoalice. Předseda Tomio Okamura pro CNN Prima NEWS uvedl, že je připravený zlomit svůj sedmihodinový řečnický rekord z jara.

„Byl jsem fyzicky připravený mluvit dál, ale došly mi poznámky a nechtěl jsem recyklovat svou řeč. Upřímně jsem nevěděl, že jsem skoro zlomil rekord, jinak bych těch pár minut ještě zvládl a překonal Fidela Castra v Guinnessově knize rekordů. Klidně bych mluvil ještě hodinu,“ dodal Okamura. Sám podle svých slov nechápe, jak mohl vydržet promlouvat tak dlouho. Svůj výkon přirovnal k vrcholovým sportovcům. Na „záchodové přestávky“ prý nemyslel.

Hnutí ANO na téma obstrukcí kvůli konsolidačnímu balíčku a důchodové reformě zatím spíše přešlapuje. Podle některých opozičních poslanců se zatím čeká, jak bude vypadat legislativní verze navrhovaných norem.

„Schůzky s pětikoalicí naplánované nejsou, v tuto chvíli ani žádný balíček či reforma penzí neexistují. Uvidíme, co schválí vláda. Jakmile to přijde do Sněmovny, poradíme se o našem dalším postupu na poslaneckém klubu,“ řekla redakci předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Úvodní třesk odstartuje v létě

První čtení vládního konsolidačního balíčku proběhnout na přelomu června a července, tedy ještě před parlamentními prázdninami. Druhé a třetí čtení by se mělo uskutečnit na podzim. Vláda by měla balíček projednat v půlce června.

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) bude projednávání záležet i na tom, do jaké míry bude opozice jednání obstruovat. Vláda chce stihnout první čtení do prázdnin a balíček má být účinný od 1. ledna příštího roku.

Sněmovna může začít první čtení návrhu nejdříve deset dnů od okamžiku, kdy poslanci návrh obdrží. Může zkrátit lhůtu pro projednání ve výborech z obvyklých dvou měsíců, ale zkrácení na méně než jeden měsíc může opozice vetovat. Pokud by tedy v takovém případě zákon prošel prvním čtením do konce června, mohly by ho výbory projednávat během července. Pak by se uskutečnilo druhé čtení a po něm by se musel ještě sejít garanční výbor, zřejmě rozpočtový, aby posoudil vznesené pozměňovací návrhy. Třetí čtení zákona může začít nejdříve 14 dní od rozeslání pozměňovacích návrhů, ale Sněmovna může tuto lhůtu zkrátit na polovinu.

Senát má na projednání zákonů lhůtu 30 dnů. Proces přijímání změn by mohla horní parlamentní komora prodloužit, pokud by vládní balíček třeba zamítla, nebo ho vrátila s pozměňovacími návrhy. Zákon nakonec musí podepsat prezident, který na to má lhůtu 15 dní od doručení.

Tagy: