Okamura slibuje obstrukční peklo. Dokážu mluvit přes 7 hodin, pokořím Castrův rekord, vzkázal

V Poslanecké sněmovně se schyluje k dalšímu „obstrukčnímu peklu“. Důchodová reforma a konsolidační balíček z pera vládní pětikoalice pobouřily zástupce opozice. Zatímco hnutí ANO chce vyčkat, jak bude vypadat legislativní verze řezů do daní a důchodů, předseda SPD Tomio Okamura už nyní slibuje další zablokování Sněmovny. Redakci CNN Prima NEWS vzkázal, že chce překonat svůj rekord z března, kdy řečnický pultík obsadil na více než sedm hodin. „Byl jsem prostě zapálený do svého boje za důchodce. Mluvil bych dál, ale došly mi poznámky,“ vysvětlil, proč řečnil tak dlouho a bez přestávky na toaletu.

Ne každý přijal s nadšením vládní návrh na změny v důchodovém a daňovém systému. Velkou nespokojenost vyjádřili živnostníci či zástupci sektorů, které se nově přesunou do vyšší 21procentní daňové sazby. Kritikou nešetří ani představitelé opozičních hnutí ANO a SPD, kteří nyní vyčkávají na legislativní podobu navrhovaných úprav, jež mají poslanci obdržet. Následně se očekává tuhý boj o schválení celého balíčku.

„Uvidíme, co a kdy vláda Petra Fialy (ODS) podá do Sněmovny. Samozřejmě to nenecháme jen tak projít. Je nás ale 20, takže vyzvu hnutí ANO, aby se k nám připojilo. Někdy chtějí, někdy ne. Pandemický zákon jsme prakticky obstruovali sami, posledně se zase zapojili u snížení valorizace důchodů. Byli bychom za ně samozřejmě rádi, kdyby se přidali. Vytýkám jim, že netáhneme za jeden provaz,“ řekl redakci šéf SPD Tomio Okamura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšší DPH míří na nezdravé nápoje, je i na kojeneckou vodu. Aby to bylo jednodušší, hájil opatření Stanjura

Nelíbilo se mu například vyjádření předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové, která připustila, že by některé konkrétní body z vládního návrhu podpořila, ačkoliv by si nejdříve všechno chtěla důkladně zanalyzovat. „Ale to je pěkný alibismus. Není co analyzovat na tom, že vláda chce plošně zdražit životy občanů. My nic takového rozhodně podporovat nebudeme,“ rozzlobil se předseda druhého opozičního hnutí.

Během obstrukcí na přelomu února a března obsadil Okamura řečnický pultík na dlouhých sedm hodin a sedm minut. Překonal tak svůj loňský rekord, když v rámci obstrukcí pandemického zákona absolvoval šestihodinové vystoupení. Kdyby ovšem letos mluvil jen o pár minut déle, překonal by i jiný zajímavý rekord – tentokrát světový. Déle než Okamura totiž řečnil někdejší kubánský vůdce Fidel Castro.

„Byl jsem fyzicky připravený mluvit dál, ale došly mi poznámky a nechtěl jsem recyklovat svou řeč. Upřímně jsem nevěděl, že jsem skoro zlomil rekord, jinak bych těch pár minut ještě zvládl a překonal Fidela Castra v Guinnessově knize rekordů. Klidně bych mluvil ještě hodinu,“ dodal Okamura. Sám podle svých slov nechápe, jak mohl vydržet promlouvat tak dlouho. Svůj výkon přirovnal k vrcholovým sportovcům. Na „záchodové přestávky“ prý nemyslel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní Češi kritizují zdražení piva. Bouří se Čok i Skamene

„Nejsem nijak indisponovaný. Problémy nemám, nic jsem nekalkuloval a ani jsem se nijak nepřipravoval. Byl jsem prostě zapálený do svého boje za důchodce, vdovy, sirotky a invalidy. Kávu a Red Bull mi přinesli průběžně, ale nad nějakými fyzickými věcmi jsem v tu chvíli vůbec nepřemýšlel,“ prozradil svůj „recept“, jak vydržet u řečnického pultu co nejdéle.

Postěžoval si také, že se v neděli 4. června na obrazovkách CNN Prima NEWS utká premiér Petr Fiala a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Už rok předsedu vlády všude vyzývám, ať jde se mnou do přímého přenosu. Nechce. Čeho se bojí? Z čeho má pan profesor strach?“ dožadoval se odpovědi Okamura.

Počkáme, zanalyzujeme a uvidíme, zní z ANO

Na dotaz, jak se hnutí ANO staví k obstrukčním výzvám, odpovídali jeho představitelé spíše neurčitě. Nejdříve chtějí vidět, co přistane na poslanecké lavice. „Schůzky s pětikoalicí naplánované nejsou, v tuto chvíli ani žádný balíček či reforma penzí neexistují. Uvidíme, co schválí vláda. Jakmile to přijde do Sněmovny, poradíme se o našem dalším postupu na poslaneckém klubu,“ řekla redakci CNN Prima NEWS Alena Schillerová.

Ani poslanec Patrik Nacher (ANO) nenaznačil, zda a nakolik se k SPD v rámci plánovaných obstrukcí připojí. „Budu mluvit za sebe, nechci zavazovat celý klub. Tohle není typicky obstrukční záležitost, ale ryzí zodpovědnost vlády. Bytostně s tím (konsolidačním balíčkem) nesouhlasíme a budeme dávat své protinávrhy,“ nastínil neurčitě Nacher postup hnutí ANO.

STAN chtějí omezit řečnění

Zkušenosti s několikadenní blokací dolní komory při březnovém hlasování o snížení valorizace důchodů vyburcovalo hnutí STAN k řešení, jak zamezit další paralýze na plénu. Na začátku května zveřejnilo návrh autonomního usnesení Sněmovny, které by mimo jiné zkrátilo dobu řečnění pro poslance s přednostním právem, a to na třikrát 15 minut.

Na řadové poslance by se vztahovalo zkrácení doby vystoupení na jedenkrát pět minut při projednávání pořadu schůze. Zároveň by tím údajně nijak neomezili právo opozice na vyjádření svého názoru. Předseda poslanců STAN Josef Cogan už návrh předal zástupcům všech koaličních klubů k projednání.

„Parlamentní diskuse je nesmírně důležitá, ale musí být také věcná. Nadměrné zdržování, případně až zablokování parlamentního jednání, vede ke znehodnocení práce Sněmovny a obecně parlamentní demokracie v očích veřejnosti. Tomu bychom chtěli tímto usnesením zabránit,“ komentoval Cogan důvody předložení svého návrhu.

Obstrukce teď smysl nemají, míní Stanjura

O obstrukcích mluvil také šéf poslanců hnutí SPD Radim Fiala v nedělní Partii Terezie Tománkové. „Budeme obstruovat, ano. Hned v úterý budeme navrhovat mimořádný bod, abychom o tom diskutovali,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zde ale blokování Sněmovny nemá příliš smysl – návrh zákona ještě neexistuje. V okamžiku, kdy norma přijde do dolní komory, považuje obstrukce za legitimní nástroj opozice. „Nikomu neupírám právo přesvědčovat vládní poslance. My se snažíme přesvědčit vás, abyste podpořili nás,“ dodal Stanjura k opozici v závěru první části Partie.

Tagy: