Expertka: Lidé podléhají bludům, pak kamenují očkovací týmy. Neočkovaní se 100% nakazí

Očkování proti koronaviru

360° 26.10.2021

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové jsou v Česku nadále lokality, které jsou minimálně proočkované. Důvodem je šíření dezinformací, které dospělo až tak daleko, že lidé házeli na mobilní očkovací tým v Moravskoslezském kraji kamení. „Je to smutné, ale jsou lokality, kde lidé podléhají dezinformacím a bludům, že je vakcína škodlivá,“ posteskla si v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

O případu informovala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Náměstkyně ministra Vojtěcha přiblížila, že jsou v Česku stále ještě lokality, kde je proočkovanost obyvatel minimální. „Lidé podléhají dezinformacím a bludům, že je vakcína škodlivá. To jsou základy pro šíření infekce, kdy lidem hrozí, že onemocní a skončí v nemocnici,“ podotkla.

Koziar Vašáková mimo jiné připomněla, že covid je nemoc, na kterou dosud nemáme lék. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) sice v současnosti končí i očkovaní lidé, ale je jich minimum. „Máme zde skupinu lidí, kteří jsou staří a mají vyčerpanou imunitu či biologické systémy. Očkování dostali na začátku roku a imunita se jim za tu dobu oslabila,“ vysvětlila.

Na JIP končí i mladší lidé

V nemocnicích však podle ní mohou skončit i mladší lidé, kteří trpí například hemato-onkologickými nemocemi. „Nemají vytvořenou bariéru a mohou to odnést tím, že i když byli očkovaní, tak si nevyvinuli dostatečnou imunitní odpověď a mohou skončit v nemocnici nebo na JIP,“ přiblížila další malou skupinu pacientů, kteří se objevují v ordinacích.

A jak jsou na tom ti, kteří jsou neočkovaní a covid ani neprodělali? „Bohužel je šance, že se covidem nakazí, téměř stoprocentní. Virus infikuje všechny, u mladých a dětí je nemoc nízkopříznaková, u starších se na 40 % příznaky objeví,“ podotkla.

U neočkovaných lidí pak končí s těžkým průběhem v nemocnici každý 30. nakažený. „Šance je asi tři procenta, a to je hodně. Jeden z třiceti nakažených lidí skončí v nemocnici. Když se nakazíte, tak nevíte, jak se bude nemoc vyvíjet,“ uzavřela. Vakcíny přitom právě těžkým stavům dokáží poměrně úspěšně zabránit.

Tagy: