Facebook brzy začne trénovat AI z vašich dat. Jak nebýt pokusný králík a zakázat mu přístup?

Sociální sítě Facebook, Instagram a Threads si jdou pro data všech uživatelů. Jejich provozovatel Meta chce na nich vytrénovat svou umělou inteligenci. Uživatelé se tomu však mohou vzepřít a zakázat, aby jejich fotografie, videa nebo příspěvky procházely analýzou. Na rozhodnutí mají už jen pár dní. Tady je návod.

Minulý rok v únoru společnost Meta, která provozuje sociální sítě Facebook nebo Instagram, spustila svůj velký jazykový model LLaMA. Později oznámila, že na jeho základě poběží nový chytrý asistent Meta AI.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Diktátorská Láska nebeská. Putinovo zamilované mávání Kimovi i jejich „Top Gear“ baví internet

Aby nástroje využívající umělou inteligenci fungovaly správně a nedělaly chyby, potřebují být trénované na obrovském množství informací. Meta se rozhodla, že k tomu využije data všech uživatelů Facebooku či Instagramu. Americká firma se nijak netají, že pro vylepšování algoritmů bude využívat všechny fotografie či videa, které lidé na sociální síť umístili od roku 2007.

„Učení efektivních modelů vyžaduje obrovské objemy dat, a proto se k trénování využívá kombinace různých zdrojů. Jde o informace z příspěvků nebo fotek a jejich popisků,” píše Meta, jak využívá informace pro modely a funkce generativní AI. „Obsah soukromých zpráv s přáteli a rodinou k trénování AI nepoužíváme,” dodává.

Existuje však způsob, jak provozovateli oblíbených platforem zakázat přístup k vlastním příspěvkům.

Přesto všechno nemusí mít uživatelé vyhráno. Meta nezaručuje automatické vyškrtnutí, ale pouze uvádí: „Námitky posoudíme v souladu s příslušnými zákony na ochranu údajů. Pokud vaši žádost uznáme, budeme ji do budoucna uplatňovat.”

Podat námitku proti používání informací z Facebooku mohou uživatelé prostřednictvím specializovaného formuláře.

Po vyplnění země, kde uživatel žije, a e-mailové adresy je důležitá část, kde je nutné vyargumentovat, proč Meta nemá používat vaše data.

Jak Facebooku zakázat, aby nevyužíval uživatelská data k trénování AI?

Společnost Meta zřídila speciální formulář pro podání námitky proti využívání uživatelských příspěvků k vylepšování jazykového modelu LLaMA.

  • Ve formuláři vyplňte zemi, kde žijete, a e-mailovou adresu.
  • V další části musíte vyargumentovat, proč Meta nemá používat vaše data.

Na pomoc si klidně vemte umělou inteligenci, nedá se předpokládat, že všechny žádosti bude vyřizovat člověk. Odpověď zpravidla přijde brzy po odeslání formuláře, což je znamení, že Meta žádosti zpracovává strojově.

Na tomto místě se nabízí využít některý z nástrojů generativní umělé inteligence. Nedá se předpokládat, že by v ústředí Meta seděl skutečný člověk, který by všechny námitky procházel. Je pravděpodobnější, že tyto žádosti se budou zpracovávat hromadně. Například za pomocí AI nástroje.

Autor tohoto článku si nechal odůvodnění napsat nástrojem ChatGPT. Po vyplnění formuláře přišla obratem zpráva, že bylo námitce vyhověno a společnost Meta bude tuto žádost do budoucna uplatňovat.

Podobný formulář je k dispozici i pro sociální síť Instagram.

I zde je nutné vyplnit zemi pobytu, e-mailovou adresu a poté přidat argumenty, proč by Meta měla vaše příspěvky vyřadit z trénování svého nástroje.

Američané mají smůlu

Evropští uživatelé sociálních sítí Facebook, Instagram či Threads mají oproti Američanům výhodu. Ti takovou možnost nemají.

Meta pro obyvatele v USA nemá žádný formulář, kde by mohli podat námitku. Zároveň se nemohou opřít ani o zákon o ochraně osobních údajů, jako to je v případě evropského GDPR.

Právě toto nařízení je důvodem, proč Meta musela přehodnotit svůj plán a zatím svého inteligentního asistenta Meta AI neuvede na evropský trh. Společnost zareagovala na rozhodnutí irského regulačního úřadu, uvedla agentura Reuters.

Skupina na ochranu práv NOYB adresovala výzvu úřadům pro ochranu osobních údajů v jedenácti evropských zemích. Předmětem sporu bylo právě využití osobních údajů k tréninku umělé inteligence.

Americká firma uvedla, že ji irský úřad pro ochranu osobních údajů požádal, aby trénování svého jazykového modelu pomocí příspěvků a dat z Facebooku či Instagramu odložila. Meta tomu vyhověla, ale neskrývala zklamání. Tato žádost je prý krokem zpět pro evropské inovace a hospodářskou soutěž v AI oblasti.

„Jednoduše řečeno, bez zahrnutí místních informací bychom byli schopni lidem nabídnout pouze druhořadou zkušenost. To znamená, že v tuto chvíli nejsme schopni Meta AI v Evropě spustit," uzavřela Meta.

Nutno podotknout, že Meta volí zcela jiný přístup než konkurence a snaží se být transparentní. Open AI čelí mnoha soudním sporům kvůli původu dat, ze kterých se učí ChatGPT. Vedle spisovatelů se na soud obrátil například i list The New York Times. Schopnosti na tvorbu videí se Sora od Open AI měla zase učit na videích z YouTube. Firma nikdy neprozradila, jak své modely trénuje.

VIDEO: S falešnými videi se roztrhl pytel, zneužívají i značku CNN Prima NEWS. Jak se jim bránit?

Tagy: