Když vedra škodí chytrým zařízením: 10 chyb, kterých byste se měli v létě vyvarovat

V létě by měli lidé telefony používat ideálně tak, aby na přístroj nesvítilo přímé sluneční světlo.

Počasí 18.6.2024 (06:44)

Už i do Česka dorazily typické letní teploty, které sice lákají k vodě, ale výrazně škodí elektronickým zařízením. Ve chvíli, kdy teploměry ukazují kolem 30 °C a slunce nelítostně praží, by měli jejich uživatelé zpozornět. Vedra mohou velmi negativně ovlivnit baterie přístrojů a fatálně je poškodit. Odborníci představili deset chyb, kterých by se měli lidé při užívání chytrých zařízení v létě vyvarovat.

Teplo je pro baterie v mobilních telefonech, tabletech i noteboocích skutečně zničující. Zejména v letních měsících hrozí, že se napájení zařízení a další jeho součástky fatálně poškodí. Uživatelé mohou přijít o data. Odborníci proto apelují na uživatele, aby se vyhnuli chybám, které vedou k jejich přehřívání.

  • 1) Držte telefon dál od dalších zařízení

Ve chvíli, kdy je telefon položen na jiném zařízení – jako jsou notebooky nebo tablety – stává se náchylnějším k přehřátí. Kromě slunečního světla se totiž nachází v blízkosti dalšího zdroje tepla.

Navíc může skrze pokládání zařízení na sebe dojít k zablokování větracích otvorů a zabránění správného chlazení. Jak uvádějí odborníci z webu City Net, i chytrá zařízení potřebují dýchat, a tak by se měli uživatelé ujistit, že mají kolem svých telefonů, tabletů či notebooků vždy dostatek místa.

Dobrou radou, jak ochránit telefon, je vytáhnout ho z kapsy. I když může být užitečné mít telefon hned po ruce, v kapse zařízení pojme velké množství tělesného tepla. Vhodné je i používání bezdrátových přístrojů, například sluchátek. Není pak nutné držet zařízení v ruce nebo ho mít přímo v kapse, ale například v kabelce nebo batohu.

  • 2) Nepoužívejte zařízení během nabíjení

Přehřátí například telefonu může často způsobit jeho nabíjení, a to i skrze powerbanky. Ve chvíli, kdy bude uživatel zařízení používat – například prostřednictvím aplikací, psaním textových zpráv nebo telefonováním – může zapříčinit jeho přehřátí. V okamžiku, kdy se přehřívá, je nutné jej okamžitě vypnout a odpojit od zdroje napájení. Před tím, než po zařízení opět sáhne a zapne ho, by ho měl nechat zcela vychladnout.

  • 3) Když nabíjet, tak kvalitně

Pokud zařízení musíte kvůli stavu baterie dobít, používejte certifikované nabíječky, radí odborníci pro web Mirror. Ty nekvalitní mohou do přístrojů „pumpovat“ elektřinu způsobem, který přispívá k přehřátí. Jestli si uživatel všimne, že je telefon, notebook nebo tablet při nabíjení nezvykle teplý, měl by vždy zkontrolovat, zda není poškozený kabel, port nebo zástrčka.

  • 4) Dopřejte zařízení odpočinek

Vypnout své zařízení by pak uživatelé měli i ve chvílích, kdy se telefon či notebook ještě nepřehřál. Právě „tvrdé vypnutí“ totiž zmíněnému přehřátí předchází. Do obvodů zařízení totiž zbytečně neproudí elektřina.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: S falešnými videi se urval pytel, zneužívají značku CNN Prima NEWS. Pět rad, jak se jim bránit

  • 5) Vyvarujte se přímého slunečního světla

Základní poučka, kterou by měl dodržovat každý uživatel chytrého zařízení – nepoužívat telefon, tablet ani notebook na přímém slunečním světle. Zařízení se nejen že zahřívá, ale zvyšuje se i riziko dalšího poškození. Vždy, když je to možné, by měli uživatelé přístroje umisťovat do stínu.

  • 6) Důležitá je i údržba

Vysoké teploty mohou odhalit i to, jak se uživatelé o svá zařízení starají. Ve chvíli, kdy jsou větrací otvory zaneseny prachem, špínou a dalšími nečistotami, nemohou naplňovat svou funkci, tedy pomáhat k tomu, aby přístroje zůstaly chladné. K jejich čištění by měli lidé přistupovat pravidelně, aby možnému přehřátí předešli.

  • 7) Zavírejte zbytečné aplikace

Každá spuštěná aplikace – i takzvaně na pozadí – vyžaduje od zařízení větší úsilí při jeho provozu, což zvyšuje jeho teplotu. Uživatelé by proto měli nepoužívané aplikace vypnout. Zejména hry nebo videa jsou pro systém více náročné. Ty aplikace, které nepoužíváte, je navíc vhodné odinstalovat. Zařízení bude navíc pracovat rychleji.

ČTĚTE TAKÉ: Britové zvažují naprostý zákaz chytrých mobilů pro děti. Učitelé by mohli školáky prohledávat

Uživatelé mobilních telefonů by měli zpozornět i v autě, kdy na svém zařízení používají navigační aplikace. Přístroj je mnohdy vystaven přímému slunci, což může vést k přehřátí. V momentě, kdy je používání těchto aplikací nevyhnutelné, by měli uživatelé stroj umístit do blízkosti klimatizace, radí odborníci pro web The New Indian Express.

  • 8) Sundejte pouzdro

Jednoduchý, ale účinný krok, který může prodloužit životnost vašeho chytrého zařízení. Zejména v horkých dnech může kryt působit jako další izolační vrstva a teplo v přístroji zadržovat. Pokud je to možné, měli by uživatelé kryt sundat, uvádí web Lancashire Post.

  • 9) Snižte jas obrazovky

Pokud mají uživatelé pocit, že se jejich obrazovka přehřívá, může být na vině i procesor. V takové chvíli by měli snížit jas obrazovky a dopřát telefonu oddech.

  • 10) Aktualizujte operační systém a aplikace

Vývojáři aplikací vymýšlejí způsoby, jak zefektivnit svůj software pro mobilní telefon, tablety i notebooky. Spuštěním aplikací a operačního systému v nejnovější verzi spotřebujete méně energie.

Tagy: