Fanoušci na celém světě se modlí za Pelého. Nasvícené jsou stadiony i Ježíšova socha

Celý svět truchlí kvůli smrti Pelého, jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob. Brazilská legenda skonala ve čtvrtek ve věku 82 let. Zatímco v její vlasti lidé hlavně plakali, jinde drželi minuty ticha, tleskali, vyvěšovali vlajky na půl žerdi. Do brazilských barev se z úcty převlékl i slavný anglický stadion Wembley, stejně je nasvícena též socha Ježíše Krista Spasitele nad Rio de Janeirem.

Podle mnohých expertů se nikdy nenarodil lepší fotbalista než právě Edson Arantes do Nascimento. Brazilec známý pod přezdívkou Pelé nastřílel během kariéry přes tisíc gólů, třikrát vyhrál mistrovství světa. Svým významem daleko přesáhnul hranice sportu.

Když ve čtvrtek podlehnul vážným zdravotním problémům, rozesmutnilo to fanoušky po celé planetě.

Stadion Santosu, na němž kdysi začínal kariéru, okamžitě obklopili lidé zahaleni do státních a klubových vlajek. Mnozí z nich měli na sobě dres s číslem deset, který Pelé nosíval.

Další příznivci se shromáždili před nemocnicí v Sao Paulu, kde ikonický hráč zemřel. Bezpočet smutnících osob zaplavil ulice po celé zemi. Mnozí z nich plakali a objímali se, modlili se. Nad hlavou drželi transparenty s nápisem, že Pelé zůstane navždy králem.

Na jeho počest byl v Rio de Janeiru nasvícen slavný stadion Maracaná i socha Ježíše Krista Spasitele. V Sao Paulu vyzdobili jednu ze státních budov obrovským Pelého portrétem. Brazilská velvyslanectví po celém světě svěsila vlajku na půl žerdi.

Což bylo symbolické – na chlapíka s charakteristickým úsměvem se totiž nezapomnělo ani daleko za hranicemi země samby.

Velkoformátový obrázek muže, kterého rodiče kdysi pojmenovali po vynálezci Edisonovi, rozzářil třeba budovu jihoamerického fotbalového svazu v Paraguayi. Podle agenturních fotografií je zřejmé, že lidi zpráva o Pelého skonu zasáhla i na ulicích v New Yorku či Japonsku.

Světovému šampionovi z let 1958, 1962 a 1970 prokázali úctu též v Anglii, kde se do zelené a žluté oděl londýnský stadion Wembley. Právě v Anglii, ale i ve Francii, Španělsku a leckde jinde se před fotbalovými zápasy držela minuta ticha. Většinou ji ukončil hromový potlesk, znamení nejvyššího respektu.

Pelého tělo bude v pondělí převezeno z nemocnice na stadion ve Vila Belmiro, kde mu fanoušci mohou ještě jednou vzdát hold. Den poté je na programu pohřební průvod ulicemi města Santos a následné poslední rozloučení.

Tagy: