Fiala při jednání o nedůvěře vládě slaví narozeniny. Dala jsem mu svetr, přiznala Pekarová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala (ODS) při volbách (9.10.2021)

Premiér Petr Fiala slaví narozeniny ve Sněmovně

Premiér Petr Fiala (ODS) letos slaví 58. narozeniny netradičně, a to během jednání o vyslovení nedůvěry vládě. „Je to opravdu vypečený dárek,“ glosují poslanci a přejí mu, aby ve Sněmovně neseděli několik hodin. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) mu prý dala svetr. Schůze se může protáhnout až do pátku 2. září, kdy má narozeniny jeho předchůdce a politický rival Andrej Babiš (ANO), tomu bude 68 let. Ten ale podle šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného pád vlády jako dárek nedostane.

„Přeji mu zejména hodně zdraví a sil do této nelehké doby nelehkých úkolů, které řeší. Jako dárek pro něj mám svetr, který je symbolem, že proti diktátorovi Putinovi může bojovat každý z nás, což ostatně Petr Fiala činí od prvního dne války na Ukrajině jako respektovaný evropský lídr s naprosto jasnou pozicí, odvahou a tahem na branku,“ vzkázala Fialovi přes CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s tím, že symbolický svetr premiérovi už předala.

„Zasloužil by si jistě lepší oslavu, než účast na akci ‚odpoutávání pozornosti od kauz Andreje Babiše‘,“ reagovala na jednání o nedůvěře vládě.

„Je to opravdu vypečený narozeninový dárek. Premiérovi přeji, aby si dokázal zachovat nadhled nad mnoha nízkými útoky a se stejnou nezlomnou vůlí vyvedl naši zemi z krize. Samozřejmě mu také přeji mnoho radosti a pevné zdraví,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Osobně předsedovi kabinetu popřál už i ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). „V první řadě kromě zdraví také to, aby si dokázal i přes náročnou práci najít alespoň nějaký čas na své blízké a věci, které ho těší. Jinak mu přeji to samé, co při jeho nástupu do funkce: hodně sil a odhodlání do dalšího období. Naši zemi totiž čeká hodně výzev, na jejichž zvládnutí je třeba spolupracovat bez ohledu na barvu politického dresu,“ zdůraznil.

„Panu premiérovi předně přeji hodně zdraví, síly a energie, protože se nenacházíme v lehké době a on samozřejmě nese tu největší odpovědnost, když stojí v čele vlády. Čtvrteční schůzi jsme samozřejmě nijak nekoordinovali, tak bych mu hlavně přál, abychom tu nemuseli trávit desítky hodin a v rozumném čase zvládli. To je ale věcí opozice,“ pronesl pro CNN Prima NEWS Marek Výborný.

K přání premiérovi se přidali i další. „Tento čtvrtek má narozeniny Petr Fiala. Přeji vše nejlepší, hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky a vnitřní spokojenosti,“ vzkázala poslankyně Barbora Urbanová (STAN) na Twitteru.

Pevné nervy a klid Fialovi přeje i šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob. „Přeji mu hodně sil a aby si udržel svůj klid spojeny s jasnou rozhodností. To vše potřebuje. Ale samozřejmě také pevné zdraví a spokojenost,“ napsal CNN Prima NEWS.

„Můj starší syn má dnes narozeniny, stejně jako pan premiér Petr Fiala. Místo na oslavě narozenin syna tak teď sedím na jednání k vyslovení důvěry vládě oslavence Petra Fialy. Ani nevíte, jak jsem rád, že nesedím na jednání o důvěře vlády Andreje Babiše, který má narozeniny zítra,“ vzpomenul na Twitteru i první místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Na čtvrteční jednání dolní komory reagoval i lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Panu premiérovi přeji hlavně co nejkonstruktivnější opozici, která se bude snažit řešit problémy této země a nejen dělat show pro své příznivce. A jestli má narozeniny v den, kdy je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, je absolutně nepodstatné,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

„Narozeniny mohou být důvodem k rekapitulaci a zhodnocení života. Premiérovi Fialovi přeji samozřejmě hodně zdraví, štěstí a pevné nervy. Jistě si nemyslel, ze své narozeniny oslaví v takovém prostředí. Ale je to práce. Na oslavy teď není čas,“ přidala se k Bartoškovi místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Další místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová (Piráti) Fialovi popřála, aby se mu povedlo co nejdříve vyjednat celoevropské řešení energetické krize. „To považuji za ten největší úkol, který před námi dnes leží,“ podotkla.

Fialovy narozeniny nakonec zmínil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), když vystoupil na plénu Sněmovny. „Téměř devátý měsíc jsem ve vládě Petra Fialy. Je to navíc můj bývalý rektor, je to výborný šéf. Za chlapem musí být něco vidět a za ním je vidět kampus univerzity. Popřál bych mu vše nejlepší,“ řekl za potlesku poslanců.

Babiš dárek nedostane

V pátek pro změnu oslaví narozeniny bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který spolu s SPD svolal jednání o nedůvěře vládě. „Babišovi ten dárek v podobě padnutí vlády nedáme, to vím zcela jistě,“ dodal Výborný v Poslanecké sněmovně.

Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že kabinet důvěru dolní komory neztratí. K tomu, aby padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Vývoj jednání sledujeme v on-line reportáži.

Tagy: