Firma, která postavila Titanik, se topí ve finančních potížích. Zaměstnanci se bojí o práci

Před 113 lety postavila „nepotopitelný“ Titanik, nyní se dostala do obtížné finanční situace. Firma Harland & Wolff oznámila, že se ocitla v platební neschopnosti poté, co se jí nepodařilo získat finanční prostředky na další provoz. Společnost byla založena před 163 lety. Informovala o tom americká stanice CNN.

Britská loďařská společnost, která se s finančními problémy potýkala dlouhodobě, v pondělí oznámila, že v nejbližších dnech pravděpodobně zahájí správní řízení. To pro společnosti ve Spojeném království představuje způsob restrukturalizace, pokud nejsou schopny splácet své dluhy. Neznamená to okamžitou likvidaci.

ČTĚTE TAKÉ: Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron

„Skupina čelí velmi náročnému období vzhledem k převisu významných historických ztrát a neschopnosti zajistit dlouhodobé financování,“ uvedl podle CNN prozatímní výkonný ředitel Russell Downs.

Podle webu Financial Times společnost znatelně strádala zejména od chvíle, kdy jí britské ministerstvo financí letos v červnu odmítlo poskytnout úvěr ve výši 200 milionů liber (asi šest miliard korun).

Hlavní činnosti skupiny – včetně loděnice v Belfastu, která postavila Titanic a nyní pomáhá stavět tři válečné lodě pro britskou vládu – nebudou správním řízením dotčeny a budou dále pokračovat. Společnost však má zkoumat možnost jejich odprodeje.

Pracovníci ve „vedlejších činnostech“ však již měli být informováni o snižování počtu míst. „Bohužel jsme museli přijmout mimořádně obtížná rozhodnutí, abychom zachovali budoucnost našich čtyř loděnic,“ uvedl Downs. Společnost podle Financial Times zaměstnává asi 1 200 zaměstnanců, o práci by jich mělo přijít asi 60.

Harland & Wolff je známá především tím, že v jejích loděnicích byla v roce 1911 dokončena stavba světoznámého zaoceánského parníku Titanik. Plavidlo, označované jako „nepotopitelné“, kleslo ke dnu Atlantského oceánu v dubnu 1912.

Na bankrot se společnost připravovala již v roce 2019. Britská vláda tehdy jmenovala správce firmy, načež skupinu odkoupila energetická společnost InfraStrata. Loni Harland & Wolff dokončila první plavidlo po dvaceti letech. Firma se z velké části soustředila na opravy lodí a práci na ekologičtější energetice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: SPECIÁL 110 let od vyplutí Titaniku. Jak by proslulá loď vypadala na Vltavě?

Tagy:
bankrot CNN Velká Británie loď Titanic Financial Times správní řízení loděnice obchodní společnosti Belfast Atlantský oceán vláda Spojeného království ekonomika, obchod a finance obchodní financování Harland & Wolff