Flegr: Do měsíce máme zaplněné nemocnice. Školy mohou být zavřené do února

Jaroslav Flegr

Co Čech, to politik! (1111)

Evoluční biolog Jaroslav Flegr varuje před opětovným naplněním nemocnic pacienty s covidem. Situace, která potkala české zdravotnictví na jaře, se podle něj zopakuje do pár týdnů. Řekl to v pořadu Co Čech, to politik! na CNN prima NEWS. Epidemiolog Jiří Beran se s ním neshodl v názoru na krátkodobé zavření škol.

Laboratoře v Česku potvrdily za středu 13 502 nových případů nemoci COVID-19. „Příští týden budeme mít rekord, dostaneme se nad 20 tisíc. Zvýší se počet lidí na JIP, je tam hnusná přímá úměra. Pak budeme atakovat 30 tisíc. I když přijde do nemocnic jedno procento nakažených, znovu je zahltíme,“ odhadoval Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS.

V nemocnicích je podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví 3 452 lidí s koronavirem, z nich 491 ve vážném stavu. Počet aktivních případů přesáhl 123 tisíc, což je nejvíc od druhé poloviny března.

„Nemocnice se nám do měsíce zaplnění. Tak, že se bude muset udělat drastické opatření, aby nepřibývali další pacienti,“ zhodnotil Flegr. Nejpozději v lednu to ale bez tvrdých opatření prý nepůjde. „Neočkované bych do hospod nepustil, zaplní nám pak JIP. Čím více budeme dělat bezbolestná opatření, tím později dojde na lockdowny,“ podotkl.

Musíme se postarat o ty, kteří mohou skončit v nemocnici

Podle epidemiologa Jiřího Berana není základním problémem počet pozitivních, ale absence přednemocniční péče u starších lidí v rizikových skupinách, kteří mají pozitivní test. „Musíme se postarat o ty, kteří mohou skončit v nemocnici. Komplikace se řeší pozdě. Pak nám nebude vadit, kolik máme pozitivních. Pokud se lidem nad 60 let budeme věnovat, počty zemřelých a na JIP budou nižší,“ konstatoval lékař.

Jako příklad uvedl babičku, která je pozitivní a ví, že ji nakazil vnuk nebo vnučka. Všichni jí prý řeknou, až se jí udělá špatně, ať si zavolá sanitku. To se podle Berana musí změnit. „O seniory se musíme starat daleko dříve, než budou hospitalizováni.“

Zavřít školy na dva týdny?

Epidemiologický expert koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Marián Hajdúch v týdnu navrhnul, aby v oblastech, kde je stávající incidence nemoci mezi 700 až 900 případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, došlo ke zvážení zavření škol na čtrnáct dní. „Děti pustit zpět až s negativním testem,“ uvedl.

Flegr nápad kvituje. „Obávám se ale, že vláda tento rozumný návrh nevyslyší a nechá školy otevřené. Někdy v prosinci je bude muset zavřít úplně a do odvolání, minimálně do půlky února,“ varoval Flegr.

Beran podotkl, že opatření ničemu nepomůže, protože děti nejsou s ohledem na roznášení nemoci nebezpečné, jak mnozí odborníci říkají. „Mohou mít menší příznaky a někoho doma nakazit, ale při běžném provozu školy je to ojedinělé. Při lockdownu ale dáváte dohromady zpět celou rodinu, kontakt je přísnější a přenos intenzivnější. A to zejména k seniorské populaci, protože rodiče jsou v práci a o děti se babičky a dědečkové. Covid nechytíte v Lidlu nebo v tramvaji, ale u přátel nebo rodiny,“ vysvětloval Beran Flegrovi.

Flegr: Snažíme se být chytrá horákyně

Evoluční biolog, který je známý svými pesimistickými prognózami vývoje pandemie, ale odvětil, že mezi dětmi je infekce hodně. Plošné antigenní testování podle něj odhalí 10 procent nákazy, výsledky jsou prý až legrační.

„Každé nakažené dítě ohrožuje členy rodiny. Je výborné, že jemu to nic neudělá. Nutnost uzavírat školy by se odsunula o měsíc. Děti by byly doma týden, ale jinak je čeká minimálně měsíc. Snažíme se být chytrá horákyně, ale děláme to nejhorší,“ pustil se Flegr do tvůrců opatření.

Tagy: