Flegr: Lidé začnou brát Babiše vážně, když slíbí, že rezignuje a zmizí

Jaroslav Flegr

Lidé nebudou brát premiéra Andreje Babiše (ANO) vážně ani přes jeho hořekování kvůli nedodržování opatření proti koronaviru. Jediným způsobem by mohlo být, kdyby Babiš slíbil, že po snížení reprodukčního čísla sám rezignuje. Prohlásil to v mimořádném vysílání CNN Prima NEWS evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj vláda s opatřeními, která mají šanci zabránit šíření epidemie, čekala až do poslední možné chvíle, kdy dojde na zahlcení nemocnic.

Evoluční biolog pro CNN Prima NEWS řekl, že ať Babiš řekne cokoliv, tak jej už lidé nebudou brát vážně. Následně ho ale jedna možnost přece jen napadla. „Možná kdyby řekl, že jestli ho vezmou vážně, tak jakmile klesne reprodukční číslo pod 0,8, tak měsíc nato rezignuje,“ řekl Flegr. Tak by podle něj možná lidé pochopili, že jde do tuhého a začali by opatření dodržovat.

Sám jinak tvrdí, že občany, kteří nemají k vládním opatřením důvěru a nerespektují je, již nelze přesvědčit, tudíž musejí být k dodržování nařízení přinuceni. Problematické pak můžou být i řady výjimek, která doprovázejí téměř všechna opatření. „Bojím se, že jich tam bude tolik, že to absolutně nebude vymahatelné,“ uvedl Flegr ve vysílání.

Hlavní problém však vidí v zaměstnání, kde je podle dat aktuálně nejvyšší míra šíření nákazy koronavirem. Evoluční biolog tak předpovídá, že v příštích letech dojde na řadu žalob na zaměstnavatele ze strany zaměstnanců, kterým koronavirus poškodil zdraví, či ze strany rodin zemřelých zaměstnanců.

Uvěřili jsme, že epidemii máme za sebou

Aktuální opatření by podle něj měla šanci postupu pandemie zabránit, pouze pokud by byla zavedena dřív. „S opatřeními, která mají nějakou šanci, jsme čekali až do té doby, co jsme téměř zahltili kapacity nemocnic,“ řekl Flegr s tím, že pokud by přišla o měsíc dřív, tak by nemocnice mohly být na polovině svých kapacit.

I tak mu ale současná opatření nepřipadají tak tvrdá, jak by mohla být. „Určitě je to dobře, protože to, co jsme měli dosud, nestačilo. Ale důležité je, jak to bude v praxi. Připadá mi, že je to zatím takové formální, že si hrajeme na lockdown, a přitom si dáváme pozor, aby to náhodou nemohlo účinkovat,“ prohlásil parazitolog.

Flegr navíc dodává, že se všechny aktivity měly utáhnout naráz. „Když to dávkujeme po kouskách, tak se to lidé budou snažit očůrat,“ řekl Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS. Aktuálně je tedy nutné tlačit na to, aby co nejvíce lidí pracovalo z domova. Tlak by tudíž měl směřovat na zaměstnavatele, aby to svým pracovníkům v co největší míře umožnili.

Za nynější stav podle Flegra můžou především instituce, které „úplně vybouchly před létem“. „Uvěřily své vlastní propagandě, že máme epidemii za sebou,“ řekl evoluční biolog pro CNN Prima NEWS s tím, že ještě horší je, že tomu uvěřila i veřejnost.

Zákaz nočního vycházení i omezení maloobchodů

Vláda na pondělní schůzi opět probírala situaci kolem koronaviru a rychlého nárůstu počtu nakažených. Zakázala například vycházení od 21:00 do 5:00, a to od středy 28. října a nařídila povinný home office.

Vláda zároveň zakázala prodej v obchodech v neděli po celý den a v pondělí až sobotu od 20:00 do 5:00. Uzavřela i farmářské trhy s výjimkou pojízdných farem a prodeje potravin na farmách.

„Zatím nevidíme pokles, který jsme v těchto dnech očekávali. Máme ještě dva až tři dny, kdy budeme registrovat vývoj. Opatření, která byla zavedena v posledních 14 dnech, se projevila jen nepatrně. Ochota se jim podrobovat je nízká,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Tagy: