Forejt odsoudil rýpnutí Mynáře: Šťouchance mají jít stranou, ceremonie berme vážně

bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Vondra a Forejt o rýpnutí do Lipavského

Mynářovo rýpnutí do Lipavského při jmenování nové vlády určitě nebyla náhoda, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Podle Forejta by se měly podobné ceremoniály brát vážně a osobní spory mají jít stranou.

„Pan magistr, pardon bakalář, ministr pověřený řízením ministerstva zahraničí,“ prohlásil hradní kancléř Vratislav Mynář, když uváděl nového šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti). Prezident Miloš Zeman má vůči Lipavskému výtky a jednou z nich je právě i údajné nedostateční vzdělání.

Podle Alexandra Vondry určitě nešlo ze strany Mynáře o přeřeknutí. „Byl to drobný šťouchanec. Je to jedna z námitek, které jsou k diskusi, možná je námitka o vzdělání oprávněná. Ale i mezi dřívějšími ministry bychom našli větší množství bakalářů, které prezident nerozporoval. Je potřeba měřit všem stejným metrem,“ prohlásil a zmínil například exministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD, který má „jen“ maturitu.

Jindřich Forejt se proti incidentu při jmenování ohradil. „Jsou ceremoniály, které bychom měli brát společensky a osobnostně vážně. Jmenování vlády je výsostný akt, který znamená vrchol v kariéře. Takové šťouchance, i když jsou pro někoho pochopitelné, by měly jít stranou,“ podotkl.

„Je to spíše smutné. Důvody si dokážeme objasnit všichni, ale tyto chvíle by měly být oproštěné od těchto věcí. Osobní spory a výtky by měly jít stranou,“ pokračoval v kritice Mynářova projevu a dodal, že kancléř má to, co čte, k dispozici s předstihem. „Při jmenování soudců to je s tituly daleko složitější,“ vysvětlil.

Nejvíce ministrů pro ODS

Novou vládu pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS) tvoří kromě občanských demokratů také KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem.

Šest postů obsadí ODS, tři získali lidovci a dvě místa TOP 09. Starostům připadla čtyři ministerská křesla, Pirátům tři. Oproti dosavadnímu kabinetu ANO a ČSSD vznikla místa tří členů vlády bez portfeje. Koalice Spolu a Pirátů a STAN se rozhodly i s ohledem na předsednictví ČR v EU zřídit post ministra pro evropské záležitosti, obnovit funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace a zřídit ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády.

Tagy: