FOTOGALERIE: Realita z nemocnic? Vyčerpaní lékaři a smutní senioři bojující o život

Horečka, kašel, zvýšená dýchavičnost a únava. Potom neskutečné bolesti a neschopnost se nadechnout, popsali pacienti počáteční příznaky onemocnění COVID-19 fotografovi Patriku Uhlířovi. Ten strávil den na covidovém oddělení Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno a prostřednictvím fotografií nabízí veřejnosti výpověď o realitě boje s koronavirem.

Uhlíř ve své fotogalerii zobrazil hned několik témat. Předně zachytil seniory bojující o život, kteří těžce snáší izolaci od svých rodin a jsou neskutečně vděční za každý projev empatie i obyčejné pohlazení. „Pacienti popisují podobné počáteční příznaky onemocnění předtím, než museli být hospitalizovaní na infekčním oddělení JIP. Horečka, kašel, zvýšená dýchavičnost a únava. Potom neskutečné bolesti a neschopnost se nadechnout,“ popisuje fotograf Patrik Uhlíř, který snímky zveřejnil na své facebookové stránce.

Oslabená imunita a chronické onemocnění u starších ročníků podle něj velmi komplikuje boj seniorů s nemocí COVID-19.

Únava, stres a vyčerpání

Na zdravotnickém personálu se podle fotografa i přes naprostou profesionalitu projevuje únava, stres a vyčerpání. „Jen málokdo si umí představit, co vše obnáší jejich práce,“ podotkl Uhlíř, který lékaře, sestry i další zdravotnický personál v brněnské nemocnici sledoval celý den.

Alarmující nedostatek zdravotníků na tamním infekčním oddělení nemocnice řeší přesunem personálu z jiných oddělení.

Boj o život pacienta s koronavirem

Fotograf ale na snímcích zachytil i to, jak lékaři z ARO a JIP společně se zdravotním personálem bojovali o život pacienta nakaženého koronavirem. „Šestapadesátiletý pacient  nejprve popisoval, jak v pravidelných vlnách přichází bolest a slabost způsobená koronavirem. Za pár hodin se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že mu musela být provedena intubace a byl uveden do umělého spánku,“ popsal Uhlíř s tím, že v tomto stavu bude pacient udržován tak dlouho, dokud se jeho stav nezlepší.

Fotoreportáž vznikla díky podpoře FN Brno a všichni fotografovaní s dokumentací vědomě souhlasili. „Projekt vznikl jako podpora všem zdravotníkům a má bez příkras ukázat realitu boje s nemocí COVID-19,“ vzkázal Patrik Uhlíř.

Tagy: